Hírek

2009.04.17. 16:46

Államtitkárok, kormánybiztosok - tisztul a kép

A négy MeH-államtitkár után Bajnai kinevezett három kormánybiztost is - akik közül ketten már korábban is ezt a pozíciót töltötték be.

MTI

A három kinevezett kormánybiztos közül ketten eddig is ezt a tisztséget látták el. Hegedüs Dóra egy új, most létrehozott kormánybiztosi poszton a válságkezelő intézkedések végrehajtását koordinálja.

Az MTI pénteken számolt be arról, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormányfő négy államtitkárt nevezett ki a  Miniszterelnöki Hivatalba (MeH): Csizmár Gábort - aki a MeH államtitkára volt -, Szigetvári Viktor kabinetfőnököt és Tordai Csabát. A negyedik Baja Ferenc, aki infokommunikációért felelős kormánybiztos is egyben.

Budai Bernadett a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón ezt megerősítve bejelentette: az államtitkárok mellett három kormánybiztost is kinevezett a kormányfő. Baja Ferencet - aki az államtitkári poszt mellett egyben kormánybiztos is, továbbá Suchman Tamást és Hegedüs Dórát.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent határozat szerint Hegedüs Dóra a válságkezelő program végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos, akinek az a feladata, hogy javaslatokat tegyen az országot elért pénzügyi és gazdasági válság negatív hatásainak csökkentésére, és közreműködjön ezek megvalósításában. Továbbá figyelemmel kíséri a kormány válságkezelő programjának végrehajtását, és erről folyamatosan tájékoztatja a miniszterelnököt. Hegedüs Dóra kezdeményezhet kormánydöntést, miniszteri intézkedést, és havonta jelentést készít a kormánynak a válságkezelő programról.

Suchman Tamás megtartotta az országos jelentőségű fejlesztési programok megvalósításának kormányzati tevékenységét összehangoló kormánybiztosi posztját. A közlöny rögzíti, hogy tevékenységét díjazás nélkül látja el.

Budai arról nem beszélt, hogy a Gyurcsány-kormány másik három kormánybiztosa (Tukacs István, Kondorosi Ferenc és Garamhegyi Ábel) kap-e újra feladatot.  A kormányszóvivői tájékoztatón arra a kérdésre, hogy miért vett részt a kormány ülésén Ujhelyi István, azt válaszolta: "egyelőre meghívottként volt jelen, az államtitkok köre bővülhet".

Az MTI úgy tudja, hogy várhatóan Ujhelyi István lesz a Miniszterelnöki Hivatalban Molnár Csaba miniszter mellett az "általános" államtitkár.

Azt a sajtóhírt, mely szerint Veres János a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztosi posztot kapná, Budai Bernadett nem tudta megerősíteni, de, mint mondta, bővülhet a kormánybiztosok, államtitkárok köre.

Az MTI információ szerint eldőlt: Keller Lászlót, a Pénzügyminisztérium államtitkári posztján Katona Tamás váltja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!