Hírek

2009.04.05. 16:39

Akár csődvédelem is lehet a GM-nél

Az amerikai General Motors néhány napja hivatalába lépett új vezérigazgatója szükség esetén áll elébe egy csődbejelentésnek.

MTI - VGO

Vasárnap Fritz Henderson egy interjújában nem tartotta ördögtől való dolognak a csődvédelmet, megjegyezve, hogy azért jobban szeretné, ha megfelelő átalakításokkal rendeződne a következőkben a nagy autógyártó sorsa.

Henderson április elejével követte a vezérigazgatói székben Rick Wagonert, miután azt márciusban azzal menesztették, hogy nem hajtotta végre "rendesen" a szükséges átalakításokat. Wagoner hallani sem akart csődről. Ugyanakkor az amerikai elnök által életre hívott szakértői csoport a GM-nél kitűzött célok eléréséhez épp a legmegfelelőbb megoldásnak találta a csődvédelmet. Ennek elfogadhatóságát Henderson azzal indokolta, hogy a kormány garanciát vállalt a követelésekkel kapcsolatban és azt is jelezte, hogy kész pénzt hitelezni az autógyártónak, még ha csődvédelem alatt is hajt végre átalakulást.

Ha a csődbejelentésre kerülne is sor, a vállalat működhetne tovább - fejtegette Henderson, aki szerint csőd nélkül, vagy azzal, de újjáalakul a General Motors. Henderson célzott arra is, hogy a foglalkoztatottak számát még mintegy 20 ezerrel kell esetleg csökkenteni az év végi 92 ezres létszámhoz képest, mert arra a szanálási elképzeléseket kidolgozott bizottság is felhívta a figyelmet: jobban kell csökkenteni és gyorsabban az állományt a járműipari óriásnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!