Hírek

2009.04.15. 09:17

Áfamentes kutatások?

A határon átívelő kutatási projekteknél eurómilliárdokat lehetne megspórolni, ha áfamentesek lennének az ilyen fejlesztések – állítják egyöntetűen a szakemberek. Az erre vonatkozó európai bizottsági javaslatról a következő hetekben várható döntés a tagállamok illetékes miniszterei és az Európai Parlament részéről.

VG

Az Európai Unió végrehajtó testülete szeretné felpörgetni a kutatás-fejlesztési (k+f) beruházásokat, és ennek érdekében kezdeményezte egy „európai kutatási infrastruktúra” (ERI) nevű projektcsoport létrehozását. Az idetartozó, legalább két tagállam közreműködésével megvalósuló fejlesztések mentesülnének a 15–25 százalékos általános forgalmi adó alól.

Jelenleg több tucat páneurópai kutatási projekt megvalósítása zajlik, mintegy 18 milliárd euró közpénz bevonásával. Gyakran úgy kell „könyörögni” az áfamentesség engedélyezéséért, s bár számos esetben végül kedvező a döntés, az akadémikusok és kutatók már jó ideje szeretnék egyértelművé tenni a helyzetet. „Ha versenyben akarunk maradni, az európai kutatási infrastruktúrák kialakítását nem lehet fél kézzel csinálni, fontos az alapparaméterek pontos tisztázása” – kommentálta a brüsszeli előterjesztést Letoha Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!