Hírek

2009.04.28. 09:12

A WHO hármasról négyes fokozatúra emelte a riasztást

Egyelőre nem tudják a szakemberek, hogy képes-e világjárványt okozni az AH1N1 Kalifornia 4/2009-es nevet kapott új humán-influenzavírus. A sertéshússal nem fertőz. A WHO hármasról négyesre emelte a riasztási fokozatot. Ma összeül a Magyar Pandémiás Bizottság.

VG/VGO

Az Egészségügyi Világszervezet hármasról négyes fokizatúra emelte a riasztást az új típusú influenza A vírus kapcsán. Ezért ma ismét összeül a Magyar Pandémiás Bizottság, hogy meghatározza a hazai szükséges teendőket.

Tegnap Bujdosó László főorvos, a Magyar Pandémiás Bizottság elnöke úgy fogalmazott: talányos, hogy az eredetileg Mexikóban sertések körében kifejlődött, ám immár embereket is megfertőző vírus ott miért okozott több mint száz halálozást, és miért nem jelentettek haláleseteket a szomszédos Kaliforniában és Texasban. Tény, hogy Amerikában azonosították a vírust, ám Mexikóban tegnap még további 72 órát kérnek erre a hatóságok. A főorvos azt is elmondta: a humánvírus a sertéshússal nem fertőz, s egyelőre nem tudják, hogy egyáltalán képes-e megfertőzni a sertéseket. Terjedése emberről emberre történik, akár cseppfertőzéssel, akár tárgyak érintésével, ezért nagy szerepe van a megelőzésben a higiénés szabályok betartásának. Megtudtuk azt is, hogy a megbetegedés ellen hatásos védőoltás gyártására hazánk képes és felkészült. Ez két úton lehetséges: vagy a WHO-tól megkapjuk az ártalmatlanított, de azonos genetikai tulajdonságokkal rendelkező törzset, amely már nem okoz betegséget, vagy az úgynevezett vadvírusból – tehát a fertőző variánsból – állítjuk elő. Hazánk ez utóbbira technológiailag és szakmailag is felkészült. A vadvírust hűtött, fagyasztott állapotban kaphatnánk meg az illetékes egészségügyi hatóságoktól, vagy úgy juthatnánk hozzá, ha azt egy fertőzött ember behurcolná az országba. Ez utóbbira azonban remélhetőleg nem kerül sor – tette hozzá Bujdosó László. Ha a vírustörzs itt lenne, úgy 8-10 hét múlva elkezdődhet az oltóanyag gyártása. Hetente 500 ezer adag készülhet el, amelynek ára közelebb lehet az ezer, mint a kétezer forinthoz, s amelyhez térítésmentesen juthatnának hozzá a lakosok. Mindez a költség nem mérhető egy esetleges járvány által okozott gazdasági kárhoz. A védettség 10-14 nap alatt alakul ki.Ha valaki netán most megbetegedne, úgy a fertőzőosztályokkal rendelkező, kijelölt kórházakban hozzájutna a vírus ellen hatékony antivirális gyógyszerekhez, amelyek megakadályozzák annak szaporodását. Hazánkban ezekből megfelelő állami készleteket tárolnak – közölte a Magyar Pandémiás Bizottság elnöke.

Az Egészségügyi Minisztérium ingyenes zöld számot működtet az új vírussal kapcsolatos ismeretek átadására. Ez a szám ma reggeltől él: 06 80 204-217. Továbbá folyamatos lakossági tájékoztatást nyújtanak a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!