Hírek

2009.04.20. 00:00

A válságkezelés terve

Már az idén háromkulcsos áfát vezetne be a kormány: a forgalmi adó általános mértéke 25 százalékra nőne, megmaradna a jelenlegi 5 százalékos kulcs, ugyanakkor néhány alapvető élelmiszer, valamint a távhő 18 százalékkal adózna. Elsősorban ez a bejelentés nevezhető a tegnapi kormányfői tájékoztató egyik meglepetésének.

VG

Az adószakemberek kétkedéssel fogadták a középső kulcs ötletét, gazdasági szereplők ugyanakkor éppen az ide sorolt termékek körének a bővítését tartanák üdvösnek. Szintén eltérés a korábbi adócsomaghoz képest, hogy a személyi jövedelemadó (szja) sávhatára jövőre 4-5 millió forintra nőne, így az adófizetők kilenctizede az alsó, 15-17 százalékra csökkenő kulcs alá kerülne.

Az 5 százalékpontos járulékcsökkentés és a 19 százalékos társasági adó terve nem változott, Bajnai Gordon ugyanakkor kilátásba helyezte a bérek teljes körű bruttósítását is. A szociális és időskori ellátások terén a korábban beharangozott megszorításokra lehet számítani. Ezek hatására az idén összesen 350-400 milliárd, jövőre pedig mintegy 900 milliárd forintot faragnak le a költségvetés kiadási oldalából.

A Világgazdaság cikke teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!