Hírek

2009.04.18. 08:08

A cégautóadót április 20-ig kell bevallani és befizetni

Április 20-ig kell befizetni és bevallani a február 1-jén hatályba lépett új, vagyoni típusú cégautóadót.

MTI Eco

Az adót a céges tulajdonban lévő autók után mindenképpen meg kell fizetni - ez az evás cégekre is vonatkozik -, a magánszemélyek közül azonban csak azoknak, akik költséget számolnak el. Az átalányadózást választó egyéni vállalkozók, őstermelők esetében nincs cégautóadó-fizetési kötelezettség.

Az adót a külföldi rendszámmal ellátott személygépkocsik után is meg kell fizetni, ha a személygépkocsi után költséget számoltak el. A törvényben meghatározott járművek adómentességet élveznek, ilyenek például a megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt gépjárművek, az egyházi karitatív szervezetek alapfeladatainak ellátásához használt gépjárművek, a személygépkocsi-kereskedelemmel foglalkozó cégek továbbértékesítési céllal beszerzett gépjárművei, illetve a háziorvosi, házi gyermekorvosi feladatokat ellátó gépjárművek.

A cégautóadót önadózással negyedévenként, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell megállapítani és megfizetni. Az adó mértéke az 1600 köbcentiméter hengerűrtartalmat vagy 1200 köbcentiméter kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsik után havi 7 ezer forint, a többi után havi 15 ezer forint. A cégautóadóból a gépjárműadó megfelelő részét le lehet vonni, feltéve, hogy a gépjárműadót határidőre megfizették.

Az adót csak azokra a hónapokra kell megfizetni, amelyekben az adókötelezettség fennállt. A szabályok 2009. február 1-jei hatályba lépése miatt április 20-ig a februári és márciusi cégautóadót kell bevallani és megfizetni. Mivel a magánszemélyek esetében az adókötelezettség a költségelszámolást követő hónap első napján keletkezik, nekik most csak egy hónap után kell cégautóadót fizetniük. Az adót a 10032000-01076167 számú, APEH Cégautóadó bevételi számlára kell befizetni, a cégautóadó bevallására a 0901-es bevallás szolgál, amit az APEH honlapjáról lehet letölteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!