Hírek

2009.03.26. 21:46

Visszavont kórházigazgatói pályázatok, vita a helyszíni javaslatokról

Az MDF segítségével a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ-képviselői csütörtökön Demszky Gábor kezdeményezésére visszavonták az önkormányzat egészségügyi bizottságának azon határozatát, amellyel pályázatot írt ki három kórház főigazgatói posztjára.

MTI

 Az ügy már tavaly is megjárta a közgyűlést. Akkor a bizottság által kiírt pályázatot a főpolgármester javaslatára első ízben nyilvánították az önkormányzat érdekeivel ellentétesnek.

A vitában a pályázat mellett érvelő Pesti Imre (Fidesz) és Havas Szófia (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházakban 65 évnél idősebbek osztályvezetőként nem, csak tanácsadóként tevékenykedhetnek. Két kórház vezetője már évekkel túl van ezen az életkoron. Az ellenzékiek és a szabad demokraták támogató szavazataival, a szocialisták többségének tartózkodása mellett a közgyűlés elfogadta Hock Zoltán azon javaslatát, hogy a jövőben csak rendkívül indokolt vis maior jellegű esetben kerülhessenek a közgyűlés elé helyszíni kiosztású anyagok. Az MDF-es politikus ezt már tavaly is kezdeményezte, de akkor leszavazták. A szocialista Hagyó Miklós és Gábor József a többséggel együtt, frakciójával ellentétesen voksolt. Hock Zoltán javaslatának az adott időszerűséget, hogy csütörtökön is több helyszíni javaslatot nyújtott be a városvezetés. Az MDF-es politikus kifogásolta, hogy az egyik anyag annak ellenére helyszíni kiosztással került eléjük, hogy egy hete már tárgyalta azt a szakbizottság. Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) a hivatali apparátus osztályai közötti ping-pong meccs következményének tartotta azt, hogy a helyszínen nyújtotta be Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes ezt a javaslatát.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető tiltakozott Devánszkiné Molnár Katalin kijelentése miatt, s leszögezte, hogy "gusztustalan dolog", hogy a hivatalra akarja hárítani a felelősséget. Tarlós István javaslatára napközben, amikor Horváth Csabának napirendre vették egy zenei egyesület támogatásáról szóló előterjesztését, elfogadták azt is, hogy a főpolgármester-helyettes személyesen olvassa fel a vitában a félszáz oldalas anyagot.

A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy a városvezetés fejezze be ezt a gyakorlatot, mivel ezzel megkérdőjelezik a Fővárosi Közgyűlés működésének komolyságát. Hangsúlyozta, hogy a "józan észnek ellentmond" ez a gyakorlat, s leszögezte, hogy a képviselőknek alanyi joga az, hogy tudják, miről is szavaznak. Hock Zoltán kezdeményezésére "pedagógiai jelleggel" az utolsó témaként vették napirendre ezt a javaslatot. Devánszkiné Molnár Katalin méltatlan dolognak nevezte a felolvasásról szóló döntést, ami ellentétes a szervezeti szabályzattal.

A téma tárgyalása előtt John Emese (SZDSZ) kérte, hogy tekintsenek el a felolvasástól. Tarlós István ezt elfogadta. A közgyűlés kiemelt fejlesztésekkel foglalkozó bizottsága munkájáról szóló tájékoztató elfogadása kapcsán Kovács Balázs (Fidesz) felvetésére kiderült, hogy probléma van a közraktáraknál tervezett beruházással, a tervező aggályokat jelzett a főpolgármesternek. Megjegyezte azt is, hogy az euróalapú szerződés és az euó magas árfolyama miatt négymilliárd forinttal nőtt a főváros kötelezettségvállalása, s ezért lépni kellene ez ügyben. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes jelezte, hogy rövidesen a bizottság elé terjeszti javaslatát a projekt felülvizsgálatáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!