Hírek

2009.02.06. 14:29

Kumin: hallgassák meg a frakciók Havasinét!

A Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Havasiné Orbán Mária parlamenti frakciók általi meghallgatását szorgalmazta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője.

mti

A frakcióknak meg kellene hallgatniuk a jelöltet, hiszen ő tudja megadni a válaszokat a felmerülő kérdésekre azoknak a képviselőknek, akik dönteni fognak róla - fejtette ki Kumin Ferenc, aki szerint ez a szocialista frakcióban lehet különösen fontos, hiszen ott merültek fel kétségek Havasiné Orbán Máriával kapcsolatban. A főosztályvezető emlékeztetett arra, hogy az MSZP az újbóli jelöléskor azt vetette fel, hogy nem látják azt az új körülményt, amely indokolná az újrajelölést. A decemberi szavazást megelőzően az MSZP-frakció lelkiismereti szavazást rendelt el. Szocialista politikusok korábban kifogásolták Havasiné Orbán Mária reformelképzeléseinek túl gyors menetét, illetve hiányolták a jelölt megfelelő tudományos hátterét.

Az újrajelölés után az MSZP közölte: újból dönteni fognak a jelöltről. Tóbiás József frakcióigazgató azt mondta, kíváncsiak arra, milyen új érvek szólnak Havasiné Orbán Mária jelölése mellett. Kumin Ferenc elmondta: Sólyom László Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének írott levelében kérte a házelnököt, segítsen abban, hogy a frakciók meghallgassák a jelöltet. Hozzátette: amikor bemutatták a frakcióvezetőknek Havasiné Orbán Máriát, akkor a képviselőcsoportok vezetői megígérték, hogy meghallgatják a jelöltet. A KEH főosztályvezetője elmondta, hogy információi szerint az Országgyűlés még nem tűzte ki a főbíró megválasztásának időpontját,  de az akár a tavaszi ülésszak első napján, február 16-án is lehet.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!