Hírek

2009.02.02. 09:10

Halálra ítélt ötletek

Bár az egyfordulós választással, a kisebb létszámú parlamenttel és az önkormányzati képviselők számának a megfelezésével elvben mindenki egyetért (és akkor még nem szóltunk az egy kormányzati ciklusban így megtakarítható mintegy 80 milliárdról), Gyurcsányék ötleteiből aligha lesz valami. Ahhoz ugyanis nem ebben az országban kellene élni. Vagy legalábbis nem most.

Stanga István

Úgy hiszem, hiába is érvel a miniszterelnök azzal, hogy a most ismertetett közjogi javaslatok elfogadásával a legnagyobb ellenzéki párt lényegében a saját elképzeléseire mondana igent (hiszen a Fidesz sokszor beszélt a mainál kisebb parlamentről és kevesebb önkormányzatról), no, és persze, hiába is állítja „minden reformok atyja”, Bokros Lajos, hogy most aztán tényleg jó esély mutatkozik a változtatások elindítására, mert az emberek tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy áldozatokat kell hozniuk, a kormányfő által bejelentettekből szerintem aligha lesz valami. Mert bár az egyfordulós választással, a kisebb létszámú országgyűléssel, az önkormányzati képviselők számának a megfelezésével elvben mindenki egyetért (hogy a számla nélkül felvett költségtérítések ügyét már meg se említem), amelyek révén ráadásul egy kormányzati ciklusban mintegy 80 milliárd forint körüli összeg takarítható meg, Gyurcsányék ötletei mégis halva születtek, ugyanis a Fidesznek ma enyhén szólva sem érdeke a választási rendszer ilyenforma átalakítása (nélküle viszont nincs 2/3), amely legfeljebb az MSZP-nek, de még inkább a kisebb pártoknak lehet jó. Márpedig ugye, ma nálunk bármely politikai erőtől azt elvárni, hogy önnön érdekei ellen cselekedjen..., hát, több mint naivitás. Azt, hogy az ellenzék számára már a kommunikáció szintjén sem túlzottan egyszerű elutasítani a kormányfői javaslatokat, semmmi sem mutatja jobban, mint a Kereszténydemokrata Néppárt esete, amelynél különösebb sztorit keveset láttam (jóllehet nem egy-két éve dolgozom a szakmában), ám amelyet még így sem tettem volna szóvá, ha az nem világít rá annyira élesen arra a magatartásra, amely már egy jó ideje valósággal gúzsba köti Magyarországot.

Történt ugyanis, hogy röviddel a miniszterelnök sajtótájékoztatója után a KDNP az Országos Sajtószolgálaton keresztül egy közleményt adott ki (a politikai erők közül elsőként), amelyben nemcsak azt írják, hogy a párt „...egyetért a 199 fős parlamenti képviselői létszámmal és az egyfordulós választási rendszerrel bevezetésével”, meg hogy így „végre megszűnhet a gazdag pártok monopóliuma a választásokon”, hanem azt is, hogy ezzel „húszéves mulasztását rendezhetné az uralkodó pártelit”, továbbá hogy „a kormánynak, ha elég bátor, fel kell készülnie a javaslat népszavazásra bocsátására, mert a javaslathoz nem tud kétharmados támogatást szerezni”. Nos, ami azt illeti, ez a korai lelkesedés nagyon hamar lelohadt, már amennyiben az alig pár órával későbbi MTI-anyagban Halász Zsuzsa, a kereszténydemokraták szóvivője már arról beszélt, hogy itt és most „a szabályok menet közben való megváltozatása folyik”, hogy Gyurcsány Ferenc „feltalálta a spanyol viaszt”, illetve hogy „a kormány minimalizálni szeretné veszteségét”. Hogy aztán e két, egymással köszönő viszonyban sem lévő álláspont megfogalmazása között mi is történhetett, arról még csak elképzelésem sincs. Vajon előszörre nem tudták eldönteni, hogy a KDNP kis párt-e, amelynek kedvezőek lehetnek a változtatások? Esetleg Semjén időközben megkérdezte Orbántól, hogy mi legyen a keresztények önálló véleménye? Vagy nem is kellett ezt tenni, hiszen az elhamarkodott nyilatkozat miatt a Fidesz amúgy is rögtön „megfenyítette” az össze-vissza beszélő keresztényeket? Nem tudom, de bármi legyen is az igazság, ez a történet mint cseppben a tenger mutatja, hogy ebben az országban – sok más mellett – miért nem juthatunk ötről a hatra. No, meg, hogy miért van a politikai elit tekintélye a bányászbéka segge alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!