Hírek

2009.02.09. 11:11

Asztmás vagyok, bármikor rohamom lehet, parkolhatok ingyen?

Olvasónk súlyos asztmabeteg. Érdeklődik, jár-e neki az ingyenes parkolási engedély. Úgy érzi, betegsége miatt igen, hiszen bármikor légszomja lehet.

R. V.

A törvény szerint ingyen parkolhatnak a súlyos mozgáskorlátozottak, a látási, az értelmi és a mozgásszervi fogyatékosok, valamint az autisták. Fogyatékosságát az érintettnek orvosi minősítéssel kell igazolnia. E dokumentum közokirat, és a kiállító szakorvos a felelős érte. A beteg érdeklődésére ő is szolgálhat felvilágosítással a problémával kapcsolatban. Az ingyenes parkolási engedély nem jár minden betegségnél. Szerepe az, hogy a helyváltoztatás terén biztosítsa az esélyegyenlőséget.

Amint a mozgáskorlátozottak mondják: autójuk az ő lábukat helyettesíti, hogy ők is eljuthassanak oda, ahová egészséges társaik. Erre a tömegközlekedési eszközök általában alkalmatlanok. A kerekes szék a BKV járművein viszonylag korlátozottan használható. Az asztmás ember, bármilyen súlyos legyen a baja, nem tartozik azok közé, akiket betegsége akadályozna a tömegközlekedés használatában. Ha például az illetőnek rendszeres időközönként szippantania kell a nála lévő gyógyszeres készülékből, a tömegközlekedés még alkalmasabb is lehet erre, mint a saját gépjármű. Hiszen a buszon, villamoson nem ő vezet, így nyugodtan előveheti az adagolót.

A volánnál viszont a forgalom kellős közepén ezt nem teheti meg, különben balesetveszélynek teszi ki magát és autóstársait. Csakúgy, mint ha súlyos légszomj-rohamában elveszíti a kontrollt gépjárműve fölött. Továbbá nem mindig állhat félre, gondoljunk akár a hidakra, ahol kötelező a folyamatos haladás. Vannak egyébként gyógyszerek, betegségek, amelyek mellett az autóvezetés nem is javasolt, sőt, kifejezetten tilos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!