Hírek

2009.01.17. 07:23

Webber-dal az Eurovízión

A világ leghíresebb musicalszerzője mindent megtesz azért, hogy hazája jól szerepeljen az Eurovíziós Dalfesztiválon: Sir Andrew Lloyd Webber még Putyin orosz kormányfőt is megkereste ennek érdekében.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Sir Andrew Lloyd Webber segíti Angliát az Eurovíziós Dalfesztiválon, hogy az elmúlt évek kudarcai után ismét méltó helyen végezhessen.
[/caption]Az Eurovíziós Dalfesztivál a határidők mellett - február 2-ig lehet jelentkezni - azért is reflektorfénybe került, mert a könnyűzene egyik ikonja, Sir Andrew Lloyd Webber kijelentette: segíti Angliát, hogy az elmúlt évek kudarcai után ismét méltó helyen végezhessen. A Macskák, az Operaház fantomja és más világhírű musicelek atyja nem véletlenül mondta mindezt. Anglia az elmúlt években csúfosan szerepelt, az utolsók közt végzett, sőt, 2007-ben a legutolsó lett a szavazás során. Pedig a versenyt, története során ötször is megnyerték, 15 esetben a második helyen végeztek. Ezeket a régi szép időket szeretné visszahozni a legendás zeneszerző, vállalva, hogy dalt ír az angol versenyzőnek, akit egy tehetségkutató során választanak majd ki.

A zeneszerző más módon is próbált javítani a nemzeti eredményen: Webber lobbizott annak érdekében, hogy változtassák meg a szavazás menetét. Jelenleg résztvevő országok nézői telefonon voksolnak, és a szavazataik alapján kialakuló helyezési sorrendért kapják a pontokat a versenyzők. Saját országára senki nem szavazhat, ám a szomszédos, baráti országok, volt tagköztársaságok gyakran egymásra voksolnakés ezzel tulajdonképpen eldöntik a versenyt. Webber felkereste az idei házigazda Oroszország miniszterelnökét is. Vlagyimir Putyin nem kívánt beleszólni a verseny menetébe, azt azonban megígérte, hogy ő maga Angliára adja majd a voksát.

Hazánkat hivatalosan először Bayer Friderika képviselte a versenyen 1994-ben Dublinban, s mindjárt a negyedik helyen végzett Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával. Azóta is ez a legjobb magyar eredmény. Sem a V.I.P. (1997), sem Charile (1998) nem aratott sikert, ezután sokáig nem is indult magyar. 2005-ben jött a Nox, akik a 12. helyig jutottak, majd 2007-ben Rúzsa Magdi lett a kilencedik. Tavaly Csézy még a döntőbe sem jutott be.

Fesztiváltörténelem

Az Eurovíziós Dalfesztivál évente megtartott verseny az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) tagállamai között. A fesztivált 1956 óta minden évben megtartották, így egyike a leghosszabb ideig tartó és legnézetebb televíziós műsoroknak a világon. (Az előző években 100 és 600 millió közé tették a nézőszámot.) A világ nagy részén közvetítik, többek közt Ausztráliában, Kanadában, Egyiptomban, Hongkongban, Indiában, Dél-Koreában, és az USA-ban; annak ellenére, hogy ezek az országok nem vesznek részt a versenyen. A leghíresebb együttes, amely a fesztiválon lett világhírű a svéd Abba volt, 1974-ben a Waterloo című dalukkal nyertek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!