Hírek

2009.01.12. 05:02

Volt férjem tagadja, hogy ő a gyermekünk apja

Olvasónk kétségbe van esve, mert volt férje tagadja, hogy ő volna kiskorú gyermekük apja. Ezért tartásdíjat sem hajlandó fizetni, vagy ha mégis, az nagyon kevés.

R. V.

A tartásdíj összegének megállapításakor a bíróság mindkét szülő jövedelmi viszonyait figyelembe veszi. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Mint olvasónk írja, arra hivatkozva ítéltek meg kisebb összeget, hogy ő sokat keres.

Ha a gyermek felügyeleti jogát az anya gyakorolja, az apa jövedelmének általában 15-25 százalékát szokták tartásdíjként megítélni. Ha az anya jobban keres, mint az apa, utóbbitól nem fogják a maximális összeget levonni. Hiszen az a cél, hogy a gyermek ne szenvedjen hiányt semmiben. A jövedelmet egyébként el lehet titkolni – de könnyen fényt is lehet deríteni mértékére. Erről árulkodik, hogy az illető milyen életvitelt folytat. Milyen autóval jár, milyen ingatlant tart fenn, stb. Ha az apaságról a felek között vita van, ideiglenes tartásdíjat állapíthatnak meg – tette hozzá az ügyvéd. Az apaság tényét annak kell cáfolnia, aki azt vitatja. Esetünkben a férfinak.

Nem a nőtől kell tehát várnia, hogy az orra alá dörgölje a vizsgálat eredményét. A bizonyításhoz kérhet a bíróságtól szakértőket, végezhetnek vér-, antropológiai és DNS-vizsgálatot. Az, hogy a gyermek „kiköpött” apja, jogi értelemben még nem igazolja a tényt. (Ezt szakértőnk arra mondta, hogy a bírónő a gyermeket a férfi mellett meglátva önkéntelenül elnevette magát azon, mennyire hasonlít a hatéves kisfiú a férfira.)

Ha az apaság bebizonyosodik, a vizsgálatok költségeit megoszthatják a felek között. Ha viszont a férfi részletező bizonyítást, tehát további vizsgálatokat kér, akkor már neki egyedül kell fizetnie.

R. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!