Hírek

2009.01.02. 15:40

Vizsgálnak a gyógyszerészek

Januártól doktori címet viselhetnek a gyógyszerészek, és bizonyos szűrővizsgálatokat velük is el lehet végeztetni.

Ambrus Vilmos

Doktori címet viselhetnek a jövőben a gyógyszerészek. Az egészségügyi törvény decemberi módosításakor számos, a patikusok által kezdeményezett javaslatot figyelmen kívül hagytak ugyan, ám néhány, a szakma presztízsét növelő indítványt  megszavaztak a képviselők. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke ezek között fontosnak tartja a doktori címet, amelyre 1940 óta vár a patikusszakma.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A gyógyszerészek doktori címét indokolja az is, hogy egyre jelentősebbé válik az általuk végzett gondozás.
[/caption]Ez e tevékenység presztízsének a helyreállítását segítheti, az egyetem gyógyszerészeti karára jelentkezők tudásának a színvonalát javíthatja. A gyógyszerészek doktori címét indokolja az is, hogy egyre jelentősebbé válik az általuk végzett gondozás. A gyógyszerészi gondozás olyan betegellátási rendszer, amely folyamatosan nyomon követi a kezelés folyamatának rövid távú eredményeit, és a terápiában is segít. A törvény most rögzíti a patikusok efféle tevékenységének elismerését.

Ugyan miniszteri rendelet írja majd elő azokat a személyi és tárgyi feltételeket, amelyek ehhez a munkához szükségesek, ám az alelnök úgy véli: a legtöbb gyógyszertárban ezek már ma is rendelkezésre állnak. A patikusoknak jelentős szerepük van az egészséges életmód népszerűsítésében, hogy ne legyen szükség orvosi ellátásra. Mivel napi kapcsolatban állnak a beteggel vagy annak hozzátartozójával, jelentős szerepet tölthetnek be a lakosság egészségügyi felvilágosításában, a gyógyszeres kezelés hatékonyabbá tételében, a gyógyszeres terápia ellenőrzésében, valamint a nem kívánt mellékhatások, kölcsönhatások kiszűrésében.

A miniszteri rendelet szabályozza majd azt is, hogy milyen szűrővizsgálatokat végezhetnek el a gyógyszerészek, ha egy páciens panaszokkal fordul hozzájuk. Ezek között lehet a vérnyomás-, a vércukorszint-, a vérzsírszintmérés. Emellett hatékony szerepet kapnak a gyógyszeres terápiákra szorulók segítésében is. Sokan ugyanis nem, vagy nem megfelelően szedik be az orvosok által felírt orvosságokat. A szakirodalmi adatok azt mutatják, hogy a betegek együttműködésével 55 százalékról 80-ra nő a hatékonyság, így a közpénzen utalványozott orvosságok nem a szemetesvödrökben kötnek ki.

A törvénymódosítás eredményeképpen bővül a választható támogatott gyógyszerek köre. Az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek között az eddigi tapasztalatok alapján a verseny hatására tovább csökkentek az árak, a támogatásban maradó gyógyszerek köre szélesebbé válik, a betegek és a rendelő orvosok számára ez választékbővítést jelent. Tavaly 746 készítmény ára csökkent átlagosan 13 százalékkal, és több mint 47 hatóanyag került a támogatási listára.

 Az elmúlt évben 216 új gyógyszertár engedélyezése történt meg. A lakosság gyógyszerekhez jutását segíti, hogy 2008-ban újabb 237 patikán kívüli elárusítóhelyen vált lehetővé 407 gyógyszer - fájdalomcsillapítók, vitaminok, savlekötők - gyógyszertáron kívüli elérhetősége, így már összesen 700 helyen lehet patikán kívül gyógyszerhez jutni.

Módosul a gyógyászati segédeszköz definíciója is. E szerint a gyógyászati segédeszköz olyan, személyes használatba adott orvostechnikai eszköz, amelynek a használata nem igényli egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy folyamatos jelenlétét. Ugyancsak januártól életbe lépő változás, hogy meghatározzák az egészségügyi tevékenység fogalmát, részletesen szabályozzák a gyógyszerekkel kapcsolatos kereskedelmi gyakorlatot, illetve változott a gyógyszerismertető tevékenységért fizetendő befizetési kötelezettség mértéke és szabályozása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!