Hírek

2009.01.09. 05:00

Válunk, osztozunk. Az adósságból mennyi az enyém?

Egyik olvasónk válik a férjétől. A közös ingatlan egyharmad része az övé, kétharmada a férfié. De a házra együtt vettek fel hitelt a házasság idején. Mekkora rész ebből az asszonyé?

R. V.

A hitelszerződésből derül ki a válasz, mert abban van benne, hogy mit vállaltak – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Adott esetben a közös vagyon megszüntetéséről szóló ítélettől a hitel visszafizetése teljesen független lehet. Hiszen, ha a kölcsönt ketten vették fel, akkor azt úgy is kell visszafizetni. Lehet, hogy ez igazságtalannak tűnik, hiszen a vagyontárgynak csak egyharmada jut az asszonynak és nem a fele, de akkor is ezt mondja a jog.

A pár ugyanakkor mondhatja, hogy a körülmények megváltoztak, így kérik a banknál a hitelszerződés módosítását. Arra azonban, hogy a pénzintézet ezt meg is tegye (tehát a kölcsönből az asszonynak nem ötven százalékot, hanem csak egyharmad részt kelljen visszafizetnie, a férfi pedig állja a kétharmadot), csekély az esély. A kérelemhez a férfi akarata szintén kellene. Ám a volt férj ebbe nem óhajt belemenni. Érthető, hiszen ez ellenkezne az érdekeivel. Örül, hogy a kölcsönön fele-fele arányban osztoznak. Végső lehetőségként a hölgy a bíróságtól is kérheti a banki szerződés módosítását.

A másik kérdés, hogy a vagyonközösség megszüntetése után az asszony kérheti-e volt férjétől, hogy fizesse ki őt, mert ki akar költözni a házból. A férfi viselkedése ugyanis már a gyerekek lelki épségét veszélyezteti. A szakember szerint a hölgy ezt nyugodtan megteheti hivatkozva a fenti okra. A közös vagyon megszüntetése iránti keresetet kiegészítheti egy, a közösen használt lakás többlethasználati díjáról szóló keresettel. Ezt a díjat a férfinak meg kell fizetnie, ha a nő kiköltözik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!