Hírek

2009.01.15. 08:08

Újra piros riasztást rendeltek el a a Dunántúlon

Piros, azaz harmadfokú riasztás van érvényben a dél-dunántúli régióban, ahol jelenleg is több helyről jelentenek ónos esőt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese csütörtökön reggel.

mti

Török László meteorológus elmondta, hogy az éjszaka visszavonták a Közép-Dunántúlra kiadott legmagasabb fokú riasztást  és azt másodfokúra mérsékelték. A Dél-Dunántúlon azonban jelenleg is több helyen esik az ónos eső, ezért továbbra is fenntartják a piros riasztást - tette hozzá.

A Nyugat-Dunántúlon a csapadék halmazállapota az elmúlt órákban megváltozott és jelenleg havazást jelentenek a régióból, amelyre szintén a másodfokú riasztás van érvényben, csakúgy, mint a Dél-Alföldön. Az ország többi részén elsőfokú a riasztás. Az elsőfokú, citromsárga színnel jelölt riasztás azt jelzi, hogy helyenként gyenge ónos eső vagy szitálás várható. A másodfokú  (narancssárga) jegesedésre, ónos esőre hívja fel a figyelmet, a  harmadfokú pedig erős jegesedére és tartós, intenzív ónos esőre  figyelmeztet.

A Volánbusz több járata nem tudott elindulni a jeges utak miatt  csütörtök reggel; a BKV-nál eddig nem jelentettek fennakadást, a  főváros útjai jól járhatóak - közölték a távirati iroda érdeklődésére a két társaság ügyeletén. Nem járnak a távolsági buszok a főváros és Budakeszi, Bicske, Biatorbágy, Etyek, Páty, Perbál, Telki és Zsámbék között Gyuricza László fődiszpécser tájékoztatása szerint. Szintén  megbénult Baja, Bátaszék, Jánoshalma, Mohács és Szekszárd  buszpályaudvara.

Jól járhatók Budapest fő közlekedési útjai, a nap folyamán a mellékutak megtisztítására is sor kerülhet - közölte a Fővárosi  Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője. Horti Zsófia szóvivő csütörtökön reggel elmondta, hogy az éjszaka folyamán több hullámban esett különböző halmazállapotú csapadék, ezért kilencven géppel egész éjjel dolgoztak. Hozzátette, hogy a BKV kérésére több olyan mellékutat is megtisztítottak, amelyek a közösségi közlekedés szempontjából fontosabbak voltak. A szóvivő közölte, amennyiben az időjárás és ezzel a közlekedés feltételei is javulnak, úgy a nap folyamán a kisebb mellékutakat is elkezdik síkosságmentesíteni.

A vasúti közlekedésben nincs fennakadás, a reggeli vonatok gond nélkül elindultak és késés nélkül közlekednek az ország egész területén - közölte a MÁV szóvivője csütörtökön reggel. Sigulinszki Tibor ismertetése szerint az ónos eső miatt egyetlen vasútvonalon sincsenek problémák, a peronokat és a váltókat  folyamatosan tisztítják. Hozzátette, hogy Tatabánya és Tata között kábellopás miatt lehet kisebb késésekre számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!