Hírek

2009.01.08. 15:43

Újra lejtőre került a forint, egyelőre nem látszik az alja

Másfél hónapos mélypontra esett csütörtökön a forint az euróval szemben. A közös európai pénz egységéért 272 forintot kértek el a bankközi piacon (a pénzváltóknál és a kereskedelmi bankoknál ennél általában többet kell fizetni az euróért). Az elmúlt hetekben a 262-266 forint per eurós sáv jellemezte a magyar nemzeti deviza árfolyamát.

M. S.

A forintot a nagyon rossz nemzetközi hangulat gyengíti – mondta szerkesztőségünknek Kovács Mátyás, a Raiffesien Bank elemzője. A szakértő szerint az elmúlt napokban több igen rossz hír jött ki az amerikai és az európai gazdasággal kapcsolatban, és ez elbizonytalanította a nemzetközi befektetőket, akik szabadulni igyekeznek a kockázatosabbnak tartott értékpapíroktól és devizáktól (mint a magyar). Kovács Mátyás szerint a gázmizéria is rosszat tesz a hangulatnak.

Visszaerősödést vár a brit bank

A forint visszaerősödését várja a következő hónapokban a Royal Bank of Scotland. A neves brit bank csütörtökön közzétett elemzése szerint a magyar nemzeti fizetőeszköz a 257 forint per eurós szintig is könnyen elszáguldhat. A pénzintézet épp ezért vételre ajánlja ügyfeleinek a forintot és a magyar állampapírokat.

A szakértő hozzátette: egyhamar nem várható a hangulat javulása, így a forint tovább gurulhat lefelé a lejtőn. A Raiffeisen Bank elemzője szerint a következő hetekben 280-ig gyengülhet a nemzeti fizetőeszköz. Az első negyedév végén, a második negyedévben ugyanakkor újra erősödni kezdhet a forint a befektetői hangulat javulásával párhuzamosan. Jelentős erősödésre azonban mindaddig nem érdemes számítani, amíg újra meg nem jelennek a külföldi vevők a pesti tőzsdén és az állampapírpiacon, és el nem kezdik átváltani dollárjukat, eurójukat forintra – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!