Hírek

2009.01.13. 19:22

Újabb szigorítások jöhetnek

A romló világgazdasági környezet miatt változásokra, újabb intézkedésekre lesz szükség – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A mentőcsomagért cserébe az IMF ezt el is várja tőlünk.

Molnár Sándor - Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Dominique Strauss Kahnnal, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatójával tárgyalt - FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]„Napról-napra pokolian romlik a gazdasági helyzet világszerte, ezért újabb reformokra, intézkedésekre lesz szüksége Magyarországnak az elkövetkező hónapokban” – jelentette be kedden délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy tárgyalt Dominique Strauss Kahnnal, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatójával. A miniszterelnök ezért arra ösztönözte a parlamentet és a kormányt, hogy tegye a dolgát, és ha szigorodnak a gazdasági felteételek, keressen új eszközöket, hogy fenntartsák az ország finanszírozhatóságát, illetve hogy öszönözzék a gazdaságot a nagyobb teljesítményre. Dominique Strauss-Kahn az eddig megtett hazai intézkedésekkel kapcsolatban elmondta: „A lehető legjobban haladnak a dolgok, de a romló környezet miatt további lépéseket kell majd tenni„. Az IMF vezér a rövidtávú problémamegoldás mellett strukturális reformokat is szeretne látni hazánkban. Hozzátette: „A magyar kormánynak kell döntenie arról, hogy milyen további gazdasági lépéseket hoz, s ha ez megfelel az IMF-nek, akkor finanszírozni fogja”.

Az elmúlt napokban és kedden napközben több összeesküvés elmélet is megjelent a befektetők, spekulánsok és az elemzők között, hogy miért is jött az IMF vezére hazánkba. A piacon is olyan pletyka is keringett, miszerint Strauss-Kahn tetemre hívni jött: számon kérni a Gyurcsány-kormányon a múlt év végi költségvetési lazításokat (mint a 13. havi bér részleges kompenzálását a közszférában). Valamint azt, hogy a 2009-es büdzsé miért olyan gazdasági számokra (mint a GDP-változás, vagy az infláció várt üteme) épül, amelyekről már most látszik, hogy teljesíthetetlenek, és ezáltal magát a költségvetést is veszélybe sodorhatják. A legmerészebbek még azt is megkockáztatták, hogy az IMF a hazánknak nyújtott hitelkeret szűkítését, vagy akár teljes visszavonását tervezik.

Hogy a pletykák nem teljesen alaptalanok, mutatja, hogy az elemzők valóban kétkedőek, és úgy vélik, hogy mind az egyszázalékos ez évi GDP-csökkenésre, mind a 4,5 százalékos éves átlagos inflációra vonatkozó költségvetési prognózis túlzottan derűlátó. A gazdaság zsugorodásának mértékét a szakértők többsége ma már legalább 2-2,5 százalékra várja, a pénzromlás ütemét pedig 3,5 százalékra. Számítások szerint az eltérés akár 200-250 milliárd forintos rést is üthet a költségvetésen. Az élénkebb fantáziájúak szerint az is gyanúra adhat okot, hogy személyesen Strauss-Kahn jelent meg egy hitelezett országban, ami azért nem számít megszokottnak.

Veres János pénzügyminiszter a Reuters hírügynökségnek ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiánycél teljesítése mellett. Hozzátette ugyanakkor, hogy megvárják az Európai Bizottság január végén megjelenő frissített makrogazdasági előrejelzését, és annak fényében döntik el, hogy szükség van-e a 2009-re vonatkozó előrejelzések módosítására.

Mélyponton járt a forint

Történelmi mélypontra gyengült kedden reggel a forint az euróval és a svájci frankkal szemben. A közös európai fizetőeszköz kurzusa a 285 forint/eurós, az alpesi devizáé pedig a 192 forint/frankos szintet is meghaladta. Kora délutántól ugyanakkor, miután Veres János pénzügyminiszter és Dominique Strauss-Kahn IMF-vezér nyilatkozatai derűlátásra hangolták a piacot, a forint jelentős erősödésbe kezdett. Az IMF igazgatója azt mondta: nincs olyan ok, amely aggodalomra adna okot a forint árfolyamával kapcsolatban, hozzátéve, hogy a forint egy elvárható szinten stabilizálódott. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a forint zuhanása tegnap és az elmúlt napokban alapvetően a kedvezőtlen nemzetközi pénz- és tőkepiaci folyamatoknak volt az eredménye, tény ugyanakkor, hogy az IMF-vezér látogatásával kapcsolatos idegesség is érdeztette a hatását. Ami a következő heteket illeti, Török szerint a 260-280 forint/eurós sávban ingadozhat a forint, a második negyedévben viszont megindulhat az erősödés útján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!