Hírek

2009.01.03. 16:22

Ugyanannyiért parkolhassunk Pesten s Budán!

Pesten ugyanannyiért lehessen parkolni, mint Budán! – mondja Szabó Máté. Az állampolgári jogok biztosa szerint ugyanis a parkolási engedélyek területi érvényességében és a jegyes parkolásnál is jogbizonytalanságot eredményezhet, hogy a budapesti közterületeknek nem egységesek a tulajdoni viszonyai. Ezért van arra szükség, hogy a kerületi parkolási engedélyek a kerületi önkormányzatok teljes területén, így a fővárosi tulajdonú részeken is érvényesek legyenek.

Boda V.

Jelenleg a kerületi önkormányzatok csak a saját útjaikra adhatnak ki parkolási engedélyt, a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévőkre nem. Az ombudsman ezért azt javasolta, hogy a Fővárosi Közgyűlés módosítsa parkolási rendeletét, mivel szerinte a megoldást nem a parkolási társaságok megegyezése, hanem elsősorban az önkormányzatok közötti megállapodás hozhatja el.

Szabó hangsúlyozta: az is alapvető jelentőségű, hogy az autóst ne érje indokolatlan zaklatás azért, mert a parkolójegyét nem a megfelelő automatánál váltotta meg. „A nem egységes budapesti parkolási rendszer konkrét esetekben pénztárcába vágó módon is veszélyezteti a jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot” – mondta. Ha például az autósnak nincs megfelelő információja a közutak tulajdoni viszonyairól, akkor parkolási díj és pótdíj megfizetésére kötelezhetik csak azért, mert engedélyével vagy megváltott parkolójegyével nem a kerületi, hanem a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő területen parkol vagy fordítva.

Az országgyűlési biztos javasolta azt is, hogy a parkolási társaságok fogadják el egymás parkolójegyeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!