Hírek

2009.01.18. 11:04

Tűzszünetet hirdetett Izrael

Egyoldalú tűzszünetet hirdetett ki és léptetett életbe Izrael vasárnapra virradóra a Gázai övezetben,

BAMA

Egyoldalú tűzszünetet hirdetett ki és léptetett életbe Izrael vasárnapra virradóra a Gázai övezetben, a palesztin területet uraló Hamász szervezettel huszonkét napon át folytatott, több mint ezerkétszáz palesztin halálos áldozatot követelő háborúja után.

A radikális iszlamista Hamász válaszul közölte, hogy nem tartja elégségesnek a tűzszünetet és folytatja a harcot Izrael ellen. A fegyvernyugvást Ehud Olmert izraeli miniszterelnök hirdette ki szombat este az izraeli biztonsági kabinet ülése után. A testület úgy határozott, hogy a zsidó állam helyi idő szerint vasárnap hajnali két órakor - közép-európai idő szerint egy órakor - leállítja a Gázai övezet ellen december 27-én indított offenzívát.

Öt rakétát lőttek ki vasárnap reggel a Gázai övezetből a dél-izraeli Szderót városára - közölte egy izraeli katonai szóvivő. Károkról, sérülésekről eddig nem érkezett jelentés.

Nem sokkal később az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin fegyveres csoport vállalta a rakétatámadásokat. A helyi idő szerint Izrael által egyoldalúan meghirdetett tűzszünet ellenére összecsapás volt a Gázai övezet északi részén is, ahol Beit Lahíja körzetében palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy izraeli járőrre, az izraeliek harckocsik és helikopterek támogatásával verték vissza a támadást - tette hozzá a szóvivő. Korábban a közrádió már beszámolt arról, hogy helikopterekről géppuskával lőtték a körzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!