Hírek

2009.01.02. 16:30

Továbbra is érkezik az orosz gáz

Egyelőre nem érinti az európai uniós országok gázellátását, hogy az orosz Gazprom nem szállít földgázt Ukrajnának. Az orosz-ukrán gázvitának politikai indíttatása is van.

Ambrus Vilmos

Fennakadás nélkül áramlik az orosz földgáz az Európai Unió országaiba egy nappal azután, hogy a Gazprom leállította az Ukrajnának szánt gáz kivitelét. Magyar, lengyel, bolgár és török energetikai vállalatok is azt jelezték, hogy az ellátást nem befolyásolta a lépés. Korábban a legtöbb európai ország importőre úgy nyilatkozott, hogy nem észlelt csökkenést a szállításban.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Magyar, lengyel, bolgár és török energetikai vállalatok is azt jelezték, hogy az ellátást nem befolyásolta a lépés
[/caption]

Európa földgázszükségletének nagyjából egyötöde érkezik Oroszországból az Ukrajnán át haladó vezetéken. Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak a vita mielőbbi rendezését sürgető felhívására Ukrajna jelezte, hogy tárgyalóküldöttséget meneszt Moszkvába a szerdán megszakadt tárgyalások folytatására, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy a küldöttség megérkezett-e az orosz fővárosba.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója korábban azt mondta, Ukrajna 2009-ben piaci áron fogja kapni a gázt, mivel nem fogadta el a felajánlott kedvezményes 250 dolláros árat. A Gazprom szóvivőjének pénteki közlése szerint az ukrán Naftohaz akadályozza a RoszUkrEnergo cég tevékenységét, amennyiben nem engedi, hogy az gázt emeljen ki a föld alatti tárolókból. Ezt Kijevben Oleg Dubina, a Naftohaz vezetője cáfolta. A RoszUkrEnergo közvetítésével érkezik Oroszországból a gáz Ukrajnába, de a cég több más európai országnak, köztük Magyarországnak is szállít. Az orosz-ukrán gázvita mögött a gazdasági vonatkozások mellett a két ország közötti politikai feszültség is meghúzódik.

Miller már korábban jelezte, hogy az ár meghaladhatja az ezer köbméterenkénti 400 dollárt, de Vlagyimir Putyin miniszterelnök 250 dolláros árat ajánlott. Kijev ezt továbbra is túl magasnak tartja; az ukránok szerint egy korábbi megállapodás szerint három év alatt kell áttérni a piaci árakra, vagyis a 2008-as 179,5 dollár után most 204-210 dollár lenne esedékes. Ezzel szemben a Naftohaz ukrán importőr december 31-én 201, január 1-jén pedig 235 dollárt ajánlott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!