Hírek

2009.01.12. 16:00

Tovább zuhant a forintárfolyam, enyhülés csak március végén

Folytatódott hétfőn a forint múlt héten megkezdett erőteljes gyengülése. A magyar nemzeti deviza árfolyama délután csaknem három hónapos mélypontra esett a bankközi piacon a közös európai pénzzel szemben: egy euróért 281 forintot is elkértek a kereskedők.

M. S.

Utoljára a válság kirobbanását követően, az általános pénz- és tőkepiaci pánik kellős közepén volt ennyire gyenge a devizánk. A szakértők szerint a forint esését nem hazai események váltották ki; a befektetőkben a világon mindenütt újra felerősödtek a félelmek a gazdasági válság mélyülésétől, és ez rántotta a mélybe az úgynevezett feltörekvő piacok (Kelet-Európa, Latin-Amerika, néhány ázsiai ország) fizetőeszközeit. Jelentős nyomást jelent a forint árfolyamára a lengyel zloty és a román lej belgazdasági jellegű gyengélkedése is, a befektetők ugyanis nem kezelik külön az egyes országokat.

A pesszimistább vélekedések szerint a következő hetekben a forint tovább gyengülhet, és elérheti a 290-es, sőt akár a 300-as szintet is az euróval szemben. Mások szerint a 280-as szint erős támasznak bizonyulhat, és innen vissza fog pattanni az árfolyam. Abban ugyanakkor mindenki egyetért, hogy enyhülés legkorábban a negyedév végén, míg érezhető javulás az év második felében következhet csak be.

Óvatos kamatcsökkentések

Január 19-i ülésén újra csökkentheti az alapkamatot a jegybank (tízről 9,5 százalékra), utána azonban a kamatmérséklések ütemének lassulása várható – állítja az UBS svájci bank. Három hónap múlva szerintük kilenc százalékon, fél év múlva pedig 8,5 százalékon áll majd az irányadó ráta. Az év végét is ezen a szinten zárhatjuk – teszi hozzá a pénzintézet elemzésében.

M. S. Óvatos kamatcsökkentések Január 19-i ülésén újra csökkentheti az alapkamatot a jegybank (tízről 9,5 százalékra), utána azonban a kamatmérséklések ütemének lassulása várható – állítja az UBS svájci bank. Három hónap múlva szerintük kilenc százalékon, fél év múlva pedig 8,5 százalékon áll majd az irányadó ráta. Az év végét is ezen a szinten zárhatjuk – teszi hozzá a pénzintézet elemzésében. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!