Hírek

2009.01.05. 08:04

Töretlen az izraeli előrenyomulás

Folytatta az előrenyomulást az izraeli hadsereg a Gázai övezetben hétfőre virradó éjjel és reggel is. A szárazföldi csapatokat segíti a haditengerészet és a légierő.

mr

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Izraelnek négy civil és egy katona áldozata van. FOTÓ: AFP
[/caption]Gáza városát teljesen körbezárták, és a főbb utakat is ellenőrzik az izraeli katonák. Gázában tűzharcba keveredtek az izraeliek a hamaszosokkal. Palesztin források szerint a szombaton megkezdett szárazföldi támadásban 70 palesztin halt meg. A karácsony után, légicsapásokkal kezdett hadműveletben összesen már több mint 500 palesztin vesztette életét. Izraelnek négy civil és egy katona áldozata van.

Miután vasárnap Izrael 400 kamionnyi segélyt beengedett az övezetbe, hétfőn újabb 80 teherautó vihetett alapvető élelmiszereket és gyógyszert a háború sújtotta térségbe. A zsidó állam ezen kívül jóváhagyta 200 ezer liter fűtőanyag és napi 120 tonna háztartási gáz átvitelét is a Gázai övezetbe. Hétfőn egyébként újabb 200, kettős állampolgárságú palesztin hagyhatja el a hadműveletek helyszínét.

Tárgyalócsoportot küld a Hamász Egyiptomba, amely a tűzszünetről is egyeztet majd a közvetítőkkel. Ezt a Gázai övezetet irányító szervezet egyik illetékese közölte. Vasárnap az izraeli elnök elutasította a tűzszünetre vonatkozó külföldi felhívásokat. Simon Peresz azt mondta, hogy nem akarnak egyoldalú lépéseket tenni. Hétfőn a Közel-Keletre érkezik Sarkozy francia elnök, valamint az Európai Unió és a soros elnökség küldöttsége, hogy megpróbálja rábírni a szembenállókat a fegyvernyugvásra.

A világ több városában tüntettek vasárnap a közel-keleti háború miatt. Athénban több ezren vonultak az izraeli követség elé: zászlókat égettek, valamint cipőket és köveket dobtak az épület felé. A rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget. Bejrútban és Oslóban könnyfakasztó gránátokat használtak a hatóságok. Brüsszelben, Damaszkuszban, Rabatban, Teheránban és több lengyel városban is demonstráltak a gázai hadműveletek ellen. Párizsban viszont a palesztin rakétatámadások ellen tiltakoztak több százan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!