Hírek

2009.01.09. 17:14

Több, mint egy milliárdot sikkasztott lopott útlevéllel

Elfogtak egy pécsi férfit, aki egy lopott szlovén útlevéllel több gazdasági bűncselekményt is elkövetett, többek között 1,1 milliárd forintot sikkasztott.

É.S.

B. Zsolt 2005 óta élt Trampus Andrej néven. A 32 éves fiatalember ellen kilenc elfogatóparancs volt érvényben. Letartóztatásakor is Trampus Andrejnek vallotta magát, és csak az ujjlenyomata alapján sikerült megállapítani, hogy ő valójában a többszörösen körözött pécsi B. Zsolt.
2006 decemberében indult nyomozás, miután kiderült, hogy egy Trampus Andrej névre kiállított lopott szlovén útlevéllel nyitottak számlát egy budapesti bankfiókban.

A férfi az útlevél felhasználásával tulajdont szerzett egy gazdasági társaságban is. A céget az álnevén és 26 éves budapesti élettársa nevén vásárolta meg. A kft. részben ingatlanügyletekkel, szolgáltatásokkal, terepfelméréssel foglalkozott, az így befolyt pénzt azonban nem a cégre fordították, hanem felvették a bankban.

Később az álnéven élő B. Zsolt rávett egy budapesti férfit, hogy nagy értékű ingatlanát fektesse a cégbe, mert így nagy összegű hitelhez juthatnak. Az ingatlantulajdonos belement az alkuba, így résztulajdonossá vált a kft.-ben. A társaság meg is kapta a 2 millió eurós – 550 millió forintos – hitelt, de annak kevesebb mint felét fordították a terv szerinti üzletre, kristálycukor importjára és értékesítésére. A hitelt nem fizették vissza a banknak. A férfit akkor fogták el, amikor megjelent a kölcsönt nyújtó bankfiókban.

B. Zsolt összesen 1,1 milliárd forintot sikkasztott el a cégtől, és ebben társtettesként élettársa is segített neki. Emellett 78 rendbeli magánokirat-hamisítás vétsége, illetve közokirat-hamisítás bűntette, továbbá egy rendbeli hitelezési csalás bűntette miatt tettek ellene vádemelési javaslatot. A pécsi férfit jelenleg egy büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva, ahol a rá korábban kiszabott több éves börtönbüntetését tölti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!