Hírek

2009.01.29. 14:05

Tízmillióra nőhet a munkanélküliek száma Ukrajnában

Ez év végére tízmillió munkanélkülit tarthatnak számon Ukrajnában, tette közzé az erre vonatkozó felmérés eredményét a Szofija szociális fejlesztési központ vezetője, Olekszandr Levcun.

BAMA

A prognózis szerint az év első három hónapja lesz a legkritikusabb, valószínűsíthető, hogy áprilisra már ötmillió állástalan, ugyanakkor munkaképes polgár lesz az országban. Ilyen szempontból Dél-Kelet- Ukrajna a legfenyegetettebb, ahol a gépgyártás, a bányaipar, az acélgyártás és az építőipar legnagyobb vállalatai találhatók.

A szakember véleménye szerint az idén tovább csökken a banki szektorban és a biztosítási szférában foglalkoztatottak száma. Jelentősen növelte a munkanélküliséget az Ukrajna és Oroszország közötti, csak a napokban lezárult gázvita, hiszen az addig is alig fél- vagy még kevesebb kapacitással üzemelő gyárak fűtőanyag hiányában további létszámcsökkentésre kényszerültek. Olekszandr Levcun szerint Ukrajnában valójában ma még nem érezhető igazán a gazdasági és pénzügyi válság, erőteljesebb kibontakozása az elkövetkező hónapok során várható. A vezetők beszűkült lehetőségeiket értékelvén újabb elbocsátásokat hajtanak majd végre.

2008 szeptemberében 1,8, októberben 1,9, novemberben 2,3, decemberben viszont már 2,9 százalékos volt Ukrajnában a munkanélküliségi ráta. Októberben 530 ezer, novemberben 640 ezer volt az állástalanok száma, decemberben viszont már túllépte az egymilliót.

A megyei foglalkoztatási központ legfrissebb adatai szerint Kárpátalján 24 242 iktatott munkanélküli van, a betöltetlen állások száma viszont mindössze 1057. Egy munkahelyre így közel huszonhárom jelentkező jut. Az év első három hetében újabb 1885 munkanélküli vétette nyilvántartásba magát. Túlnyomó többségük lakatos, esztergályos, rádióműszerész, magasépítész, gépkezelő és asztalos. Ebben a hónapban eddig 612 személy talált új állást magának, 549-en pedig szakmai átképzésen vesznek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!