Hírek

2009.01.22. 09:15

Tizennégy év után veszteséges a Sony

A Sony japán elektronikai konszern 14 év óta első ízben zárja majd a folyó üzleti évet veszteséggel.

BAMA

Mint azt a cég csütörtökön a tokiói tőzsde zárása után bejelentette, a működési eredményt 260 milliárd jenes (2,24 milliárd eurós) hiánnyal zárhatja a márciusban befejeződő üzleti évben, az adózás utáni vesztesége pedig 150 milliárd jent tehet majd ki. A konszern a múlt évet 369 milliárd jenes többlettel zárta.

A cég utoljára 1995-ben zárt veszteséggel, akkor mozifilm részlegének visszaeső bevételei miatt.

A japán lapok tudni vélik, hogy a Sony a globális kereslet visszaesése és a jen erősödése miatt két szigetországi televíziós képcsőgyárát bezárja és további létszámcsökkentést hajt végre. A Sony-t különösen sebezhetővé teszi az erős jen, mivel bevételének 80 százaléka exportból ered. A dollár 90 jen alá süllyedt a múlt évi 117 jenes csúcsról.

A vállalat már decemberben 16 ezer fős létszámcsökkentést jelentett be a most folyó üzleti évre, és adózott eredmény-prognózisát 150 milliárd jenre szállította le a korábban megcélzott 240 milliárd jenről.

A Sony részvényei 2,6 százalékkal estek és 1938 jenen zártak csütörtökön, miközben a Nikkei index 1,9 százalékkal emelkedett a tokiói tőzsdén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!