Hírek

2009.01.14. 17:56

Szűcs Erika: „Jelenleg mindenkinek joga van megfagyni az utcán”

Nincs szükség jogszabály-módosításra a kihűléses halálok megelőzése érdekében a szociális és munkaügyi miniszter szerint. „A szabályozás gondoskodik a veszélyeztetettekről, a probléma inkább az, hogy az érintett önkormányzatok egy része nincs tisztában a kötelezettségeivel” –fogalmazott Szűcs Erika.

V. M.

Tudni kell, hogy csak januárban negyvenen hűltek ki eddig, többségük a saját lakásában. A tárca pénteken tárgyal az önkormányzatokkal és a szolgáltatókkal az úgynevezett kártyás fogyasztásmérők bevezetéséről. Ennek lényege, hogy az adósságot felhalmozóknál sem szüntetik meg a szolgáltatást.

„A legnagyobb gond a lakhatással rendelkezők halálának magas száma, ezen viszont a kormányzat csak részben tud segíteni, elsősorban úgy, hogy hozzájárul az energiaköltségekhez” – mondta a tárcavezető. Hozzátette: a lakhatási támogatás normatívája 2009-ben 425 forintról 450 forintra emelkedett négyzetméterenként, illetve úgy döntöttek, hogy az úgynevezett védendő fogyasztók esetében, tehát a szociálisan rászorulóknál és a fogyatékkal élőknél az adósság felhalmozódásakor sem engedik a szolgáltatás megszüntetését. Kitért arra, hogy a haláleseteket megvizsgálva megállapították: a kapacitások, a finanszírozás és a krízishelyzetben való működés szempontjából a hajléktalan-ellátás rendezett. „Ugyanakkor jelenleg mindenkinek joga van megfagyni az utcán” – szögezte le Szűcs Erika szociális miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!