Hírek

2009.01.13. 16:52

Szijjártó: nem lehet halogatni a Nabucco-vezeték megvalósítását

Semmi szín alatt nem lehet halogatni a gázszállítás alternatív megoldásának kidolgozását, hiszen a jelenlegi helyzetnél soha ékesebb bizonyíték nem volt amellett, hogy meg kell valósítani a Nabucco-gázvezetéket - mondta a gázhelyzetet értékelve Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában örömtelinek nevezte, hogy Szijjártó osztja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök álláspontját.

mti

A Fidesz szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt hét és a mai nap eseményei minden eddiginél világosabbá teszik, mekkora stratégiai és biztonsági kockázatot  jelent Európa és azon belül Magyarország számára az orosz  energiahordozóktól való egyoldalú függés. Szavai szerint így a térség ki van téve az orosz birodalmi érdekeknek. A politikus azt mondta, határozottan arra kérik a magyar kormányt, hogy tartózkodjon minden olyan nyilatkozattól, amely  kicsit is kétségbe vonja a Nabucco megvalósításának prioritását és  fontosságát.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány korábban egyetértett azzal a kezdeti uniós állásponttal, amely szerint a kialakult helyzet Oroszország és Ukrajna magánvitája. Mint megjegyezte, a Fidesz az EU jelenlegi határozott, karakteres magatartását tartja helyesnek. Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában örömtelinek nevezte, hogy Szijjártó Péter osztja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök álláspontját. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió álláspontja részben éppen Gyurcsány Ferenc közbenjárására változott meg az orosz-ukrán  vitával kapcsolatban, és vállalt a korábbinál aktívabb szerepet az unió. Daróczi Dávid szerint hasonló a helyzet a Nabucco-gázvezetékkel  is, amelyről a mostani válság kapcsán is megerősítette a kormányfő,  hogy szükség van rá, és hogy prioritást élvez, még a Déli Áramlattal szemben is. A Fidesz álláspontja tehát ezek szerint a kormányé - tette hozzá a kormányszóvivő.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!