Hírek

2009.01.23. 09:06

Száz tonna szemét keletkezett az elnöki beiktatáson

Az első afroamerikai elnök történelmi beiktatásán történelmi mennyiségű szemét keletkezett: a 2 milliós tömeg után csaknem 100 tonna hulladékot kellett eltakarítani.

BAMA

Barack Obama hivatalba lépése a nyitottság jegyében zajlott: a beiktatás alkalmából kedden teljes hosszában megnyitották a tömeg előtt a Capitolium és a Lincoln-emlékmű közötti belvárosi sétányt, a Mallt.

Ez volt a legnagyobb kerti parti, amelyet Amerika valaha látott - fogalmazott a USA Today, megjegyezve, hogy az ünneplés után monumentális takarítás következett. Csak a Mallról és környékéről, valamint a Fehér Ház közeléből 100 tonna hulladékot szállítottak el a szemetesek, más helyeket is hozzászámítva 130 tonna szemét keletkezett.

"Több volt a szemét, mint bármelyik július 4-i felvonulás vagy bármilyen egyéb esemény után" - mondta William Line, a Mall parkszolgálatának szóvivője. A szemetesek kézmelegítő palackok, üvegek, élelmiszerek, újságok, takarók, kesztyűk és amerikai zászlók hegyeit hordták el a helyszínről.

Sokan elhagyták hálózsákjukat és töméntelen mennyiségű Obama-kalap, Obamás táska és zokni hevert mindenfelé. A lezárt utakról 20 söprögető jármű kotorta a szemetet félre, és a járdák mentén tucatnyi szippantóskocsi porszívózta össze a hulladék nagyját. A maradékot, a kisebb poharakat, újságokat és egyebeket több száz takarító munkás szedte össze kézzel.

A már kedden este elkezdődött takarítási hadművelet egész éjszaka tartott, a környéket szerda reggelre javarészt meg is tisztították. A tömeg elvonultával eltávolították az eseményre felállított 5500 mozgóvécét is.

A történelmi napon egyébként nem történt haláleset, a 2 milliós tömegből mindössze 957-en lettek rosszul a hidegben, akiket a helyszínen kezeltek. A nagy kavarodásban 32 gyerek tűnt el, de ők is megtalálták szüleiket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!