Hírek

2009.01.21. 14:34

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma: 2009-ben már megvalósult a bérstop

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elfogadhatatlannak tartja a bérstoppal és a közszféra 2009-es kereset-kompenzációjával kapcsolatban megjelent félrevezető megnyilatkozásokat - erről a szervezet elnöke írt közleményt szerdán.

mti

A SZDSZ kedden szorgalmazott bérstopot, Fodor Gábor elnök szerint a kormánynak felül kell vizsgálnia a közszféra 13. havi bérével kapcsolatos decemberi álláspontját. Mint mondta, azért van szükség a közszféra bér- és létszámstopjára, mert indokolatlannak és igazságtalannak tartják a 4,5 százalékos emelést, miközben a piaci szférában nem nőnek a bérek, és munkahelyek szűnnek meg. Kóka János frakcióvezető arról beszélt, hogy a költségvetés elkészülte után a kormány a parlament megkerülésével 80 milliárd forintot fordított a minisztériumok év végi többletigényeire, 120 milliárd forintot pedig a közszféra 13. havi bérkompenzációjára.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint viszont 2009-ben megvalósult a közszférában a bérstop, mert a közszolgálat egyetlen tarifarendszere sem emelkedik. A szervezet elnöke úgy véli, hogy a 13. havi illetmény és a 2008-as inflációs kompenzáció megvonásával 2009-re 10 százalékot meghaladó kereset-veszteség fenyegette a közszolgálat munkavállalóit, és ezt "sikerült" a közszolgálati szakszervezeteknek a kormánnyal folytatott tárgyalások során 6 százalék körüli veszteségre csökkenteni.

„Azok a közszereplők, köztük pártpolitikusok, akik bármilyen minőségben nyilatkozva ezt a kompenzációt indokolatlannak, igazságtalannak tartják és 4,5 százalékos emelésnek akarják beállítani - feszültséget szítva a köz- és a piaci szféra munkavállalói között -, veszélyeztetik az amúgy is törékeny társadalmi és munkabékét” - írta közleményében Varga László. Szerinte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma érdekelt a valós tényeken alapuló nyílt és őszinte vitában, de elfogadhatatlannak tartja a félrevezető, cinikus megnyilatkozásokat, bárki részéről is hangozzanak el.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!