Hírek

2009.01.20. 05:44

Steve, a modern vándorszínész

Az igazolványába István van írva, Hajdú Steve a művészneve. Ő az a színész, aki nem bánja, hogy az utóbbi időben kevesebb előadásban szerepel.

Dián Tamás

– Mi van az igazolványába írva: István vagy Steve?
– A Steve becenév. Még Debrecenben a középiskolában ragadt rám, s mivel több későbbi színésztársam is járt oda, akikkel a főiskolán is találkoztam, vittem magammal ezt a „művésznevet”.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Hajdú Steve: ha maradok egy társulatnál, biztos nem tudnék együtt dolgozni ennyi nagyszerű kollégával.
[/caption]

– Pedig sokan azt hiszik, hogy brit származású felesége révén szólítják így. Igaz, hogy még mindig nem beszélik egymás nyelvét?
– Ez azért nem így van. Az viszont tény, hogy az angol kiejtésemet csak ő érti. Előfordult már, hogy amikor az apósommal beszélgettem, fordítani kell a mondandómat. Egyszerűen képtelen volt kihámozni az én keverék angolomból, hogy mit akarok mondani.

– Ön mostanság kevesebbet van színpadon, de állítólag nem bánja. Igaz ez?
– Teljes mértékben. Nem is olyan régen még 28-29 előadásom volt havonta. Amióta két éve eljöttem a Vígszínházból és szabadúszó lettem, ez a szám szerencsére lement 17-20-ra. Most úgy tűnik, számomra ez az ideális tempó. Játszom a Vígszínház Össztánc című darabjában, a Pesti Színház Ünnep című produkciójában, a Budapesti Kamaraszínház nézői a Berlin Blues című előadásban láthatnak, míg a Játékszín három különböző vígjátékában is érdekelt vagyok: ez az Őrült nők ketrece, a Mezítláb a parkban és az imádok férjhez menni. Látja, ez a szabadúszók előnye: ha maradok egy társulatnál, biztos nem tudnék együtt dolgozni ennyi nagyszerű kollégával.

Névjegy:

Született: 1971. január 9-én.

Tanulmányai: Színház- és Filmművészeti Főiskola (1991-95).

Pályája: Új Színház (1995-98), Vígszínház (1998-2006), 2006 óta szabadúszó.

Elsimerései: Ruttkay-gyűrű (2002)

– Épület nélküli színházukat, a Fregoli Színészegyletet miért hozták létre?
– Az alapötlet az volt, hogy azok a nyári előadások, amelyeket hely hiányában nem tudtunk játszani, ne vesszenek kárba. Rajtam kívül még Szakács Tibor és Magyar Attila alapító tag, s igyekszünk kis költségvetésű, könnyen utaztatható darabokat életben tartani. Erre egyébként van is igény. Most például Csokonaitól az Özvegy Karnyónéval, valamint a Kocsonya Mihály házassága című darabbal járjuk az országot, mint afféle modern vándorszínészek.

– A Heti Hetesbe hogy került?
– A szerkesztők szóltak, hogy volna-e kedvem beülni a műsorba. Fél évig gondolkodtam, van-e nekem ehhez bátorságom. Végül is most már úgy érzem, a többiek befogadtak.

– Ehhez képest még mindig keveset hallani.
– Úgy vagyok ezzel, mint a csecsemő: ő is először csak figyel, aztán majd megszólal. Ha az utóbbi négy-öt adást nézzük, szerintem én már kisgyerekkorba léptem.

Tanulmányai: Színház- és Filmművészeti Főiskola (1991-95).

Pályája: Új Színház (1995-98), Vígszínház (1998-2006), 2006 óta szabadúszó.

Elsimerései: Ruttkay-gyűrű (2002) Hajdú István: ha maradok egy társulatnál, biztos nem tudnék együtt dolgozni ennyi nagyszerű kollégával. Hajdú István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!