Hírek

2009.01.13. 20:06

Schmitt Pál és Szili Katalin listavezető lehet?

Schmitt Pál vezetheti a Fidesz európai parlamenti (EP) választási listáját. Az ellenzéki párt elnöksége kedden döntött a listáról, amit a választmány szombati ülésén hagy jóvá.

A. V.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján lapunk kérdésére azt mondta, az elnökség megtárgyalta a listát. Arra a kérdésre, hogy melyik fideszes politikus áll ennek első helyén, Varga nevet nem mondott, de úgy válaszolt, „nagy meglepetésre ne számítsanak”. Mindez azt jelentheti, hogy a 2004-es EP-választás Fidesz-listájának vezetője, Schmitt Pál lehet a befutó. Lapinformációk szerint ugyancsak Schmitt a legesélyesebb a listavezetésre. Mögötte - szintén a 2004-es helyzetnek megfelelően - Szájer József, majd Surján László következhet, utóbbi a kereszténydemokraták jelöltjeként. „Újoncként" szerepel a Fidesz listáján Áder János és Deutsch Tamás – ők ezidáig nem voltak európai parlamenti képviselők, de mind a ketten már korábban nyilvánvalóvá tették, hogy az EU-ban akarnak politizálni.

Az MSZP március végi kongresszusán dönt az EP-listáról. A szocialisták választási listáját 2004-ben az akkori pártelnök, Kovács László vezette. Lapunknak név nélkül nyilatkozó, az elnökséghez közel álló MSZP-s politikusok szerint valószínűtlen, hogy ezúttal is ő lenne a listavezető, mivel az Európai Bizottság tagja, vagyis biztosi tisztséget tölt be. Egyesek elképzelhetőnek tartják, hogy Szili Katalin álljon a lista első helyén. Volt ugyanakkor, aki ezzel kapcsolatban megjegyezte: az EP-képviselőség Szili számára visszalépés lenne, mert eltávolodna a hazai politikától, ráadásul le kellene mondania országgyűlési elnöki tisztségéről. Úgy tudjuk, a szocialisták 5-8 mandátummal számolnak az európai parlamenti választáson, ami Magyarországon várhatóan június 7-én lesz. Hazánk 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!