Hírek

2009.01.24. 07:00

Rosszul jön a gyenge forint

Nagyobb a devizahitel törlesztőrészlete, költségesebb a külföldi telelés, és még az importált termékek ára is nőhet – az átlagember számára sok hátránnyal jár a mostani szupergyenge forint. Ezekhez képest az előnyei eltörpülnek.

Németh Márk

Rekordmélységekben jár nemzeti valutánk, és az elemzők egyöntetűen úgy vélik, hogy tartósan is gyengébb lehet az árfolyam annál, amit az eddigiekben megszoktunk. Utánajártunk, hogy az átlagembert hogyan érinti a hétköznapjaiban a történelmien gyenge forint.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Drágítja a külföldi síelést, telelést is a gyengélkedő forint, főképpen, ha most szeretnénk költőpénznek eurót váltani.
[/caption]Nyögnek a régi hitelesek

Legrosszabbul a devizában eladósodottak járnak, ugyanis jelentősen megugrik a havi törlesztőrészletük a mélyben lévő hazai fizetőeszköz miatt. Akár havi tíz-húsz-harmincezer forint többletköltséget is jelenthet azoknak, akik még 240-250 forintos euró-árfolyamon vettek fel hitelt, hogy gyakorlatilag a válság kezdete óta – kisebb nagyobb ugrálásokkal – folyamatosan gyengül a hazai fizetőeszköz. Azoknak főhet a legjobban a feje, akik a jövedelmükből csak azt a törlesztésre szánt részt tudják nélkülözni, amire a hitel felvételekor számítottak.

Nem várható beavatkozás

Úgy fest, hogy most már kevésbé bízhatnak a devizahitelesek abban, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemeléssel megmenti őket, ha még jobban „elszállna a forint”. A jegybank ugyanis az elmúlt hetekben kamatvágásba kezdett, és a 280 forint körüli euró-árfolyamot már egyáltalán nem tekinti „elszálltnak”. Sőt, elemzők szerint a 300 forintos árfolyamot is elfogadhatónak tartaná. Így arra készülhetnek a devizahitelesek, hogy hosszabb távon is megmarad a magas törlesztőrészletük. Hozzá kell azonban tenni, hogy a forinthitelhez képest még így is jobban jártak: csaknem 400 forintig kellene gyengülnie a forintnak ahhoz, hogy az euróhitel utolérje a forint törlesztőrészletét. Azok pedig kifejezetten jól járhatnak, akik a mostani gyenge árfolyam mellett vesznek fel devizahitelt: a törlesztés egy részét ugyanis idővel elvégezheti az erősödő forint.

Drágább autó, tévé?

A gyenge forint drágítja az importot, ugyanis a kereskedőknek egy adott euró/dollár áru termékért sokkal több forintot kell kifizetniük. Elméletileg tehát többet kellene a vásárlóknak is fizetniük ilyen esetben, ha importterméket vesznek – például autót, elektronikai eszközöket, egyéb tartós fogyasztási cikkeket. A gyakorlatban ez nincs mindig így: a kereskedők ugyanis nem csupán költségalapon képzik az árakat, hanem kénytelenek a kereslet által is nagyban befolyásolt piaci árakhoz alkalmazkodni. És mivel most a válság miatt alig vásárolnak valamit a fogyasztók, kénytelenek a kereskedők is olcsóbban adni a termékeiket. Nagy árváltozás, jelentős drágulás tehát nem várható itthon a gyenge forint miatt – egyelőre.

A vállalatokon most már ez sem segít

Már nem feltétlenül igaz az a szlogenszámba menő kijelentés, hogy a gyenge forint az exportáló vállalatok számára egyértelműen előnyös. Bár elviekben javít a versenyképességükön, hiszen termékeikért több forint üti a markukat, a jelenlegi helyzetben ez nem sokat segít, ugyanis a válság miatt jelentősen csökkent a forgalmuk. Sokan így jóval többet veszítettek a külföldi megrendeléseik visszaesésén, mint amennyit nyernek a gyenge forinton.

Nem éri meg rendelni

Jóval kevésbé éri meg viszont most külföldi internetes áruházakban, aukciós oldalakon vásárolni, termékeket rendelni. Itt ugyanis a forintra átváltott árak most jóval magasabbak. Még az üzemanyagok árát is feljebb tornázhatja a gyenge forint, mivel a benzinárat meghatározó nyersolaj világpiaci árát dollárban határozzák meg, amiért most több forintot kell fizetni. Az árfolyamváltozás hatása azonban nem annyira jelentős, hogy ellensúlyozza a hónapok óta mélységben lévő kőolajárakat.

Költségesebb az utazás

Drágítja a külföldi síelést, telelést is a gyengélkedő forint, főképpen, ha most szeretnénk költőpénznek eurót váltani. Egységnyi valutáért ugyanis most több forintot kell leperkálnunk. A drágulást már akkor is érzékelhetjük, ha csupán északi szomszédunkhoz szeretnénk átruccanni egy hétvégére, hiszen január elsejétől már Szlovákiában is euró a hivatalos fizetőeszköz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!