Hírek

2009.01.22. 17:32

Rendezvények megfelelő mentőügyelet nélkül

Annak ellenére, hogy egy kormányrendelet világosan szól a rendezvények egészségügyi biztosításának formáiról, szintjeiről és módjairól, Magyarországon a szervezők jelentős része még mindig itt próbál spórolni – hangzott el a Medical Rescue mentőszolgálat sajtótájékoztatóján.

B. V.

Ismert, hogy a tavaly június elsejei, citadellai II. Red Bull Ládaderbin villám csapott a nézők közé. Elhangzott: az életveszélyes sérüléseket szenvedő két férfi élete is a jó helyszíni egészségügyi biztosításnak köszönhető. „Ezer fő feletti rendezvényeken – ahol a rendezvény jellegétől függően rohamkocsi, esetkocsi, mentőgépkocsi, mentőmotorra vagy akár mentőhelikopter jelenlétét is előírja a rendelet – a szervezők 75 százaléka vállalja az egészségügyi biztosítással járó többletköltségeket” – mondta Kaszás Zsolt, a Medical Rescue ügyvezető igazgatója.

Pedig a költségek nem égbekiáltóak és életek múlhatnak azon, hogy egy helyszínen dolgozik-e mentő vagy sem. Az alternatív szolgáltatást végző cégnél például 60 000 forint egy esetkocsi teljes napi bérlési díja, a hozzá tartozó személyzettel és felszereléssel együtt, de más szolgáltatók is hasonló árakkal dolgoznak. Egy felmérés szerint az ezer fő alatti rendezvényeken még rosszabb a helyzet: mindössze 10 százalékukon van mentőügyelet.

B. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!