Hírek

2009.01.02. 15:17

Pimaszul kitúrták az örökségből két testvérüket

Olvasónk és három testvére közül csak ketten kaptak idézést édesapjuk halála után a hagyatéki tárgyalásra. A vagyon a két testvér tulajdona lett. A másik kettő háborog.

Rados Virág

Ha valaki meghal, az ekörül való teendőknek megvannak a maga szabályai. A halotti anyakönyvet az elhunyt lakhelye szerint illetékes önkormányzatnál ki kell állítani. Az örökösöket az önkormányzati ügyintézőnek be kell jelentenie a szintén lakhely szerint illetékes közjegyzőnél – mondta el dr. Schneider Péter ügyvéd. Lehetséges, hogy a fenti esetben a közjegyző csak két örökösről tudott, ezért csupán őket értesítette. Igaz, neki mint hatósági személynek kötelessége felkutatni az örökösöket. De amelyikről semmi információja nincs, annak esetében ez szinte lehetetlen. Ez mindenesetre mentség lehetett számára. A két fondorkodó testvér például mélyen hallgatott előtte a másik kettő létezéséről.

A hagyatéki értesítőn szerepel a kérdés, hogy kik az örökösök. A két testvérnek tudnia kellett: rajtuk kívül van még kettúő. Lehet, ezt szándékosan elhallgatták, mert ők akarták megkapni az örökséget. Amennyiben úgy áll a dolog, hogy egy vagy több örökös kimaradt, a hagyatéki eljárás megtámadható. Ilyenkor pót-hagyatéki tárgyalást tartanak. De csak egy éven belül. Ha ezen túl vannak, a polgári per az út. Öt év alatt azonban a legtöbb ügy elévül. Félő, hogy az előbb elhunyt apa után maradt örökségért már nincs mit tenni.

Olvasónk kérdezi: miképpen lehet, hogy a tárgyalásokat más-más közjegyző tartotta? A szabály valóban az, hogy egy közjegyzőhöz, mégpedig nevük kezdőbetűje alapján tartoznak az elhunytak. De talán a közjegyző feladta foglalkozását, esetleg áthelyezték. Az iratokat a hivatal öt évig mindenképpen megőrzi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!