Hírek

2009.01.23. 09:00

Pénteken kezdődnek a központi írásbelik

Megkezdődnek pénteken a középiskolai központi írásbeli vizsgák; az elkövetkező két napon mintegy 68.500 diák felvételizik a 2009/2010-es tanévre a 4 vagy 5 évfolyamos középfokú iskolákba, illetve a 6 és a 8 osztályos gimnáziumokba.

BAMA

A felvételi rendszerében 1.092 középfokú iskola 5.585 osztályt, tagozatot hirdetett meg - olvasható az oktatási tárca tájékoztatójában.

Újdonság, hogy ebben az évben az egyes iskolák már nem tarthatnak különböző tantárgyakból saját, helyi követelményekre épülő írásbeli felvételi vizsgákat. Ezért azok a felvételizők, aki nem olyan intézményekbe jelentkeznek, amelyek kizárólag az általános iskolai eredmények alapján rangsorolják a felvételizőket, az idén egységes központi írásbeli felvételin adnak számot a tudásukról. A diákoknak nem egy hagyományos tantárgyi tesztet kell kitölteniük, hanem matematikai és anyanyelvi készségeikről és képességeikről kell számot adniuk.

A 9. évfolyam esetében a középfokú iskolák mintegy 55 százaléka az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján veszi fel a tanulókat, azaz nem tart felvételi vizsgát. A többi, 470 iskola felvételi vizsgát is tart. Az írásbelire több mint 60 ezer diák jelentkezett.

A 8 évfolyamos gimnáziumi osztályt indító iskolák közül 44, míg a 6 évfolyamos gimnáziumi osztályt indító intézmények közül 60 tart központi írásbeli felvételi vizsgát. Ezekre az írásbelikre 3.500, illetve 5.000 tanuló jelentkezett.

Az írásbeli felvételi eredményeiről február 12-éig értesítik a tanulókat a szervező középfokú intézmények. A diákok az eredmények ismeretében nyújtják majd be jelentkezéseiket 2009. február 20-áig a különböző középfokú oktatási intézményekbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!