Hírek

2009.01.15. 19:40

Pánikhelyzet Európában az autóipar válsága miatt

Rendkívüli találkozóra Brüsszelbe hívta az Európai Unió tagországainak ipari ügyekben illetékes minisztereit az Európai Bizottság az autóipart sújtó nemzetközi válság miatt.

F. K.

Günter Verheugen ipari biztos bejelentése szerint a találkozót pénteken tartják. A találkozó célja, hogy megvizsgálják az ágazat helyzetét, valamint megvitassák a már bevezetett vagy tervezett nemzeti intézkedéseket és az uniós koordináció lehetőségeit. Európában ugyanis 2008-ban 7,8 százalékkal esett vissza az új autók eladása a hitelválság és a vásárlási kedv hanyatlása miatt. Ezzel az értékesítés tizenöt éves mélypontra került – derült ki az ACEA autóipari szakmai szövetség csütörtökön közzétett adataiból. A nyugat-európai piac 8 százalékkal, az új uniós tagországok autópiaca csak 1 százalékkal zsugorodott tavaly. Az ACEA adatai szerint 2008-ban térségünkben 14 712 158 új autót helyeztek forgalomba.

A legnagyobb visszaesés a PSA Peugeot Citroen csoportnál következett be (9,1 százalék), a Renault-modellek értékesítése 6,9 százalékkal, a Fiatoké 5,5 százalékkal, a Volkswageneké 4,4 százalékkal, a BMW-jé 3,5, a Daimleré 6 százalékkal csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!