Hírek

2009.01.20. 06:22

Öt évig ismét együtt látható Debrecenben Munkácsy trilógiája

Áprilisban vagy májusban visszakerülhet a debreceni Déri Múzeumba Kanadából a Krisztus Pilátus előtt című festmény.

BAMA

Munkácsy Mihály 1881-ben festett képe egy kanadai üzletember, Joseph Tannenbaum jóvoltából 1995-ben került először a Déri Múzeumba. Mivel az üzletember adókedvezmény fejében 2001-ben a Hamilton Galériának ajándékozta a művet, a képet vissza kellett szállítani. A debreceni múzeum vezetőinek kérésére 2002 karácsonyán újra a cívisvárosba érkezett a festmény, így további öt éven át együtt volt látható Munkácsy híres trilógiája: a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo.

Az időközben a kanadai kulturális örökség részévé nyilvánított festmény 2012-ig nem idegeníthető el, de sikerült elérni, hogy várhatóan újabb öt évre bérbe adják azt Debrecennek. Debrecenben azt remélik, hogy 2012 után megvásárolhatják az alkotást. Nehezíti a helyzetet, hogy a kanadai törvények szerint 2012 után a galériának előbb a kanadai múzeumoknak kell felajánlania a képet, Debrecen csak akkor jelentkezhet, ha a tengerentúlon nincs rá igény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!