Hírek

2009.01.27. 18:27

Összefognak a kisfalvak

Egyedülálló önkormányzati társulást kíván létrehozni három Hajdú-Bihar megyei település, Körösszakál, Bojt és Bedő. A falvak közös polgármesteri hivatalt és közös jegyzőséget működtetnének.

Ambrus Vilmos

Hasonló helyzetű települések összefogásaként jellemezte Samók Gyula körösszakáli polgármester kezdeményezésüket. A település Bojttal és Bedővel egy körjegyzőségnél lazább és ahhoz nem kötött társulást kíván létehozni közös problémáik megoldása és kedvezőbb anyagi kondíciók céljából. A társulás a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy a három képviselő-testület megmaradna, csak a polgármesteri hivatal és a jegyző lenne közös, utóbbi mindhárom községben hetente kétszer fél napot töltene. Így sem a bojtiaknak, sem a bedőieknek nem kellene más településre járni ügyeiket intézni.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Egyedülálló önkormányzati társulást kíván létrehozni három Hajdú-Bihar megyei település
[/caption]

A három település közül Körösszakál a legnagyobb. Közös, román kéttannyelvű iskolát tartanak fenn Bedővel. Eszenyi Antal bedői polgármester szerint előnyös lehet számukra a társulás, mert sok tekintetben visszakapná önállóságát a település. „Ezenkívül – fűzte hozzá a magyarok és románok által fele-fele arányban lakott falu polgármestere – mintegy 7-8 millió forintot takarítana meg a település azzal, hogy nem kellene befizetni a körjegyzőségi díjat.”

Hasonlóan nyilatkozott Vass Mária, Bojt polgármestere. „Anyagilag sajnos meg vagyunk szorulva, a legtöbb feladatunkat társulásban látjuk el” – mondta. Bojt a körjegyzőségi hozzájárulásnak legalább a felét, 3-3,5 millió forintot spórolná meg. Eszenyi Antal és Vass Mária szerint a lakosság megértené és támogatná a falvak társulását, amiről a képviselő-testületek döntése mellett helyi népszavazás határozna. Ezzel kapcsolatban Samók Gyula úgy nyilatkozott, Körösszakál és Bedő képviselő-testülete már a jövő héten megtárgyalja a tervezetet, április-májusban pedig ki lehet írni a népszavazást, ezáltal még június 30. előtt tudják jelezni a körjegyzőségnek kilépési szándékunkat, így a társulás 2010. január 1-jével életbe is léphetne.

Ráadásul az is segíti a három önkormányzat társulását, hogy közös polgármesteri hivatalt egymással nem határos települések is alkothatnak. Bojt és Bedő szomszédos falvak, de Körösszakál kissé távolabb, mintegy 20 kilométerre esik a két településtől.

Példaértékű lehet a társulás

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára szerint életképes tud lenni egy olyan társulás, mint amit a három falu szeretne. „Ha jól van összerakva a társulás, akkor működéképes marad a település” – mondta a főtitkár. Véleménye szerint a társulás nem rontja a falvak pozícióját, sőt példaértékű is lehet olyan települések számára, amelyekl egyedül nem tudják ellátni feladataikat.

Körösszakál, Bojt és Bedő a szociális feladatok és a közművelődés terén is együttműködne. Közös lenne az intézményfenntartói hozzájárulás. És bár az összes település képviselő-testülete önállóan megmaradna, Vass Mária nem zárta ki annak lehetőségét, hogy együttes üléseket is lehetne tartani.

Eszenyi Antal némileg hasonlóan társult képviselő-testületet is elképzelhetőnek tart, a pénzügyeket legalábbis közösen beszélnék meg, pályázatokon is együtt indulhatnának. Arra a kérdésünkre, hogy milyen mértékben lenne működőképes a három település társulása, Vass Mária egy példával válaszolt. Mint mondta, egy romániai polgármester ismerőse négy falut irányít. Ott is közös a polgármesteri hivatal, és amennyire látja, a testület mind a négy településsel törődik. A hajdú-bihari falvak polgármesterei a kezdeményezéssel összefüggésben azt is mondták, tervüket támogatja az Önkormányzati Minisztérium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!