Hírek

2009.01.21. 09:35

Orbán szerint történelmi a ferencvárosi választás

Orbán: "a parlamenti választásokig elhallatszó hangos szó" a ferencvárosi siker

BAMA

A fidesz jelöltje az időközi választás érvénytelen első fordulóján toronymagasan a legtöbb szavazatot szerezte. A pártelnök üzent. Orbán Viktor szerint a következő parlamenti választásokig elhallatszó "hangos szó" lehet a fideszes jelölt győzelme a IX. kerületi időközi parlamenti választáson - a Fidesz elnöke erről a párt honlapján megjelent üzenetében írt.

Orbán Viktor úgy véli, hogy a IX. kerület vízválasztó lehet az időközi választás most vasárnapi második fordulója miatt, ugyanis 1990 óta nem fordult elő a magyar demokrácia történetében, hogy egy, a baloldal által birtokolt parlamenti mandátumot időközi választáson a jobboldal meg tudott volna szerezni.

A Fidesz elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy erre az első esély most vasárnap adatik meg, ráadásul nem is akárhol, Budapesten, ahol szerinte "rendkívül nehéz" megszerezni az emberek bizalmát, és ez különösen nagy kihívást jelent a polgári-nemzeti erők számára.

"Ha tehát éppen itt sikerül fordítani Bácskai Jánosnak, akkor az sokat mondó hangos szó lesz, amely talán a következő parlamenti választásokig is elhallatszik majd" - írta Orbán Viktor.

Ferencvárosban azért kell időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester tavaly szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson szerzett a budapesti 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben.

A választás január 11-ei első fordulója érvénytelen volt, miután nem jelent meg az urnák előtt a választásra jogosultak fele. A második fordulóban, január 25-én - a választási törvény szerint - már az is elég, ha minden negyedik választásra jogosult (25 százalék plusz egy fő) leadja a szavazatát; ekkor az a jelölt nyer, tehát az kapja a parlamenti mandátumot, akire a legtöbben voksoltak.

Az érvénytelen első forduló eredményei szerint a legtöbb szavazatot, 4697-et Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta (58,67 százalék). Második az MSZP jelöltje, Bánsághi Tamás lett 1850 szavazattal (23,11), míg a harmadik a Jobbik jelöltje, Szegedi Csanád 681 vokssal (8,5 százalék). Negyedik lett az SZDSZ jelöltje, John Emese 419 szavazattal (5,23 százalék), ötödik Várady Tibor, a Humanista Párt jelöltje 295 vokssal (3,68 százalék), míg Paulik Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje 63 szavazatot kapott (0,78 százalék).

A választási törvény szerint az első forduló érvénytelensége esetén valamennyi jelölt indulhat a második fordulóban, de John Emese azóta bejelentette, hogy visszalép.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!