Hírek

2009.01.21. 10:44

Orbán Mária megint vállalja Sólyom jelölését

Ismét vállalja a köztársasági elnök jelölését Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztére - írta a Kisalföld szerdai száma.

BAMA

Sólyom László államfő kedden levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét az ismételt jelölésről. Ennek kapcsán Havasiné a lapnak elmondta: tökéletesen azonosulni tud a köztársasági elnök azon törekvésével, amelynek értelmében változásokat szeretne az igazságszolgáltatásban.
"Ha ő az én személyemben lát garanciát a változásokra, akkor természetes, hogy másodszor is vállalom a jelölést" - nyilatkozta.

A Győri Ítélőtábla elnöke az esélyeit nem latolgatja, vezetői feladatai mellett továbbra is rendszeresen ítélkezik. Mint mondta: a keze között lévő polgári pereket már szeptemberig kitűzte.

Havasiné főbírói kinevezését, titkos voksolással, 203 igen, 152 nem és 9 érvénytelen szavazat mellett nem támogatta az Országgyűlés tavaly december 7-én.

Megválasztása ellen a szocialista frakció egyik kifogása az volt, hogy nem tud angolul. Ezzel kapcsolatban Havasiné Orbán Mária némi iróniával megjegyezte: "az elmúlt egy hónapban nem sikerült megtanulnom". Ugyanakkor németül társalgási szinten beszél, az osztrák és a magyar igazságszolgáltatás kapcsolatának kiépítéséért korábban magas rangú kitüntetést kapott - írta a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!