Hírek

2009.01.09. 17:04

Obama tárgyalna a Hamásszal

Az izrael hadsereg folytatja gázai hadműveletet, a palesztinok újabb rakétákat lőttek ki, a harcoló felek fityiszt mutatnak az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Sz. B

„Felszólítom az arabokat, nyissák meg a kaput az önkéntesek előtt, hogy a palesztinok oldalán harcolhassanak” – mindössze egy súlyos mondat Kadhafi üzenete.

A líbiai vezető néven ugyan nem nevezte, de az üzenet címzettje Egyiptom volt, azaz a Gázai övezettel határos egyetlen ország, amely beengedhetné az arab önkénteseket az Izrael által ostromlott palesztin területre.

A különutas líbiai vezér már az izraeli offenzíva másnapján gyávának titulálta az arab vezetőket, mondván: semmitmondó humanitárius segélyek felajánlásán és egy rendkívüli arab csúcstalálkozó összehívásának kezdeményezésén kívül érdemben képtelenek segíteni a gázai övezeti palesztinoknak. Óhaja több arab ország lakói között is meghallgatásra találhat, hiszen Irakban, Egyiptomban, Szíriában és Jordániában is több ezren tiltakoztak a zsidó állam offenzívája ellen.

A Hamász időközben elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali tűzszünetre vonatkozó határozatát, mert az iszlamista szervezet úgy véli, az nem szolgálja a palesztinok érdekeit. Az izraeli kormány is azt közölte: hadserege folytatja gázai hadműveletét, hiszen a palesztinok újabb rakétákat lőttek az övezetből Izrael területére.

A békés megoldás felé az Egyesült Államok felől indulhatnak lépések. Barack Obama leendő kormánya, ha nem is közvetlen diplomáciai úton, de az amerikai titkosszolgálatokon keresztül felvenné a kapcsolatot a Hamásszal – értesült a Guardian. A brit napilap szerint Washingtonban egyre inkább felismerik, hogy nem vezet eredményre az iszlamista szervezet elszigetelése, ami a Bush-kormányzat eddigi taktikája volt.

Már tizennégy napja tartanak a légi és szárazföldi harcok a Gázai övezetben. Összesen 770 palesztin, és 13 izraeli vesztette életét, s háromezernél is többen megsérültek azóta, hogy az izraeli hadsereg december 27-én először indított támadást a zsidó állam területét rakétákkal támadó iszlamista mozgalom ellen. A harcok minden harmadik áldozata gyermek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!