Hírek

2009.01.29. 15:53

Nyugdíjrendszer: folyamatosan nő az öngondoskodók aránya

Folyamatosan emelkedik a magánnyugdíj-pénztári tagok száma Magyarországon – derül ki a GfK Hungária piackutató társaság tegnap ismertetett felméréséből.

M. S.

Az anyag szerint míg 2007-ben még a 15-69 éves korosztály aktív, vagyis a munkaerőpiacon jelen lévő képviselőinek csak a 39 százaléka volt tagja valamelyik kasszának, tavaly ez az érték már elérte a 44 százalékot.

Arányok (%)

Csak az állami rendszerben tag 38

Az állami rendszerben és magánpénztárban is tag 35

Az állami rendszerben és önkéntes pénztárban is tag 5

Az állami rendszerben, magán- és önkéntes pénztárban is tag 9

Forrás: GfK Hungária

A magánnyugdíj-pénztári tagoknak az ötöde ráadásul még egy önkéntes kasszába is fizetett pénzt a jövőbeli magasabb ellátás érdekében. Azoknak az aránya, akik kizárólag az állami nyugdíjbiztosításba fizetnek, tavaly 38 százalék volt.

A végzettség és a háztartás jövedelme meghatározó tényező abban a tekintetben, hogy valaki tag-e önkéntes nyugdíjpénztárban. A felmérés szerint fokozott öngondoskodás figyelhető meg a magasabb végzettségűek, valamint az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők körében.

Ami pedig a magánpénztárakat illeti, a GfK az életkor alapján vizsgálta a tagsággal kapcsolatos aktivitást, eszerint a 29 év alattiak 63 százaléka fizeti járulékait magánkasszába is, az ötven év felettieknél viszont ez az arány alig 27 százalék.

Az állami rendszerben és magánpénztárban is tag 35

Az állami rendszerben és önkéntes pénztárban is tag 5

Az állami rendszerben, magán- és önkéntes pénztárban is tag 9

Forrás: GfK Hungária -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!