Hírek

2009.01.05. 12:09

Nem tudom visszafizetni az adókedvezményt

Olvasónk most tudta meg, hogy az életbiztosítása okán felvett adókedvezményt a biztosítás visszavásárlása után vissza kell fizetnie. Nincs annyi pénze.

Rados Virág

Több mint százezer forint a visszafizetendő összeg, amelyet a hölgy több havi munkával sem tud előteremteni. Kétségbe van esve, erre a fordulatra nem számított. Az adóhatóság ráadásul tetemes büntetőkamatot is felszámol, ha nem fizet. Az asszony két kiskorú gyermeket nevel, az ő eltartásuk is anyagi gondok forrása. Olvasónk értetlenül áll az előtt a tény előtt, hogy a biztosító nem tájékoztatta őt a fenti körülményről. Mennyiben terheli a társaságot ezért a felelősség?

Erre az esetre is igaz, hogy a jogszabályok nem-ismerete senkit nem mentesít alóluk. A biztosítás megkötésekor minden ügyfél megismerhette a szerződés feltételeit. Ezeket a társaságok gondosan szövegbe foglalják, hogy később ne legyen miattuk galiba. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Igaz, a biztosítási üzletkötő felhívhatja a körülményre szóban is a figyelmet, de ha ezt nem teszi, akkor sem követ el mulasztást.

Mindenesetre a bizonyos feltételek mellett igénybe vehető adókedvezményt a feltételek megszűnésekor vissza kell fizetni. Életbiztosítás esetében ilyen körülmény lehet az átruházás vagy a visszavásárlás. A biztosítási esemény, vagyis mondjuk egy baleset, betegség, műtét vagy halál más lapra tartozik. Ezeknél nincs ilyen kötelezettség.

A kedves olvasó méltányossági kérelmet nyújthat be az APEH-nek, tekintettel nehéz körülményeire. Kérhet mérséklést, illetve kamatmentes részletfizetést. Nem árt, egy nagyobbacska összeget egyben ki tud fizetni.
Sajnos az adóhatóság mostanában nagyon szigorúan bírálja el a kérelmeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!