Hírek

2009.01.06. 12:11

Nem rosszak az oktatás idei pozíciói – mondja Tatai-Tóth

Bár az ország nehéz gazdasági helyzetben van, az oktatás idei pozíciói nem rosszak – közölte Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője.

mti

A költségvetésből 27 milliárd, uniós forrásokból pedig csaknem 100 milliárd forint jut az Új Tudás programban megfogalmazott célokra. Ezek közül a politikus kiemelte a leghátrányosabb helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok pótlékát, az osztályfőnöki pótlék megemelését, valamint a szakképzés megújítását. Szólt arról is, hogy az Oktatási és Gyermekesély Kerekasztal által készített Zöld Könyv ajánlásai alapján, a közoktatás szereplőinek bevonásával szeretnék formálni idén az oktatáspolitikát. A legfontosabb témák között említette az alsó tagozaton a bukásmentesség, a falusi kisiskolák feladatellátásának, az önkormányzati iskolafenntartás tapasztalatainak áttekintését, a pedagóguspálya rehabilitációját, a pedagógusképzés és -továbbképzés átalakítását, valamint a bérezés reformját.

Tatai-Tóth András azt mondta, hogy a pedagógusképzés nem a felsőoktatás belügye, azt alá kell rendelni a közoktatás igényeinek. Külön szólt az önkormányzati iskolafenntartás tapasztalatainak összegzéséről, az oktatásfinanszírozás radikális átalakításáról. Kifejtette: ha az alapfeladatokat nem tudja ellátni a közoktatás rendszere, akkor változtatni kell. Ez kétharmados többséget igényel, tehát a kérdésben politikai együttműködésre is szükség lesz.

Arról, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem írta alá a 13. havi bérek kompenzálásáról szóló megállapodást, és akár sztrájk is várható a közeljövőben, azt mondta: szerinte támogatható megoldás született, a pedagógusok és a közszférában dolgozók megértik és elfogadják a megállapodásban rögzítetteket. A képviselő egyetértett azzal, hogy tárgyalni kell arról, hogy ne romoljon a pedagógusok helyzete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!