Hírek

2009.01.16. 18:19

Nem látszik a gázvita vége

Szombaton aláírható lesz a Gazprom és az EU-beli gázimportőr vállalatok megállapodása, de ettől még nem biztos, hogy megindulhat a gáz.

Vég Márton

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A tárolókból már csütörtökön is csak 43,5 millió köbméter földgázt kellett kivenni, mert az ország gázfogyasztása mindössze 57 millió köbméter volt.
[/caption]Magyarország szakértőt sem küld a szombati gázcsúcsra, csak az unióban bevett szokások szerint kap majd tájékoztatást a tanácskozáson történtekről – tájékoztatott pénteken a kormányszóvivői iroda. A tagállamok állandó EU-nagykövetei rendkívüli ülésükön úgy döntöttek: Martin Ríman, a soros elnök cseh kormány ipari és kereskedelmi minisztere, valamint a lett Andris Piebalgs, az Európai Bizottság energiaügyi felelőse képviseli az Európai Uniót a Dmitrij Medvegyev orosz elnök által kezdeményezett gázcsúcson.

Felkészültek a magyarok

Kisegíti a válsághelyzetbe került szlovák villamosenergia-rendszert a Magyar Villamos Művek, amennyiben a Slovenské Electarneigényt tart rá – állapodott meg Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója a szlovák villamos művek vezetőivel. A magyar segítség rövid idejű – 1–24 órás – szállításokat jelenthet, ha a szlovák rendszer egyensúlya valamilyen okból megbomlana. A két ország diszpécserei folyamatos kapcsolatban vannak egymással. Mártha Imre szerint az MVM 100-220 megawatt teljesítményt tud azonnal biztosítani a magyar energiarendszer lehetősége szerint. A vezérigazgató hangsúlyozta: a kisegítés nem befolyásolja a hazai villamos energiaellátást. A szállítást valószínűleg a széntüzelésű Mátrai, Vértesi és jelenleg olajjal üzemelő Csepeli Erőmű többlettermelése biztosítaná.

„Az enyhébb időjárás miatt mérséklődő földgázfelhasználás lehetővé teszi, hogy a magyarországi tárolókból a napi 53,5 millió köbméteres csúcskapacitásnál kevesebb földgázt vegyenek ki” – mondta Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter. Az első kategóriába tartozó ipari fogyasztók korlátozásának feloldása csütörtökön mintegy 2 millió köbméter többletfogyasztást jelentett az előző naphoz képest. A tárolókból már csütörtökön is csak 43,5 millió köbméter földgázt kellett kivenni, mert az ország gázfogyasztása mindössze 57 millió köbméter volt. A különbséget belföldi termelésből és az Ausztria felől érkező 4 millió köbméter importból fedezték. „Ukrajnából továbbra sincs hivatalos értesítés az orosz földgáz érkezéséről” – közölte immár a tizedik reggelen is az FGSZ Földgázszállító Zrt. Ennek ellenére Szerbia is, csakúgy, mint Bosznia, január 24-ig meghosszabbította szükséghelyzeti földgázimport-megállapodását Magyarországgal és Németországgal.

Még pénteken éjszaka, de legkésőbb szombaton aláírható a Gazprom és az EU-beli gázimportőr vállalatok megállapodása arról, hogy konzorciumban fognak földgázt vásárolni Ukrajna számára a Gazpromtól, a vezetékrendszer ukrajnai szakaszai működtetéséhez szükséges mennyiségben. „Ettől még nem biztos, hogy megindulhat a gázfolyam Európa felé” – mondta pénteken a Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev.

Ukrajna egyik érve a gáztovábbítás megtagadására az, hogy az ukrán vezetékrendszerből hiányzik a technológiai gáz. A kompresszorok üzemeltetéséhez szükséges gázt a Gazprom ezer köbméterenként mintegy 450 dollárért, vagyis piaci áron fogja adni az ukrán Naftogaznak. Medvegyev hangsúlyozta: Ukrajna ellátásának és az Európa felé irányuló tranzitnak semmi köze egymáshoz, a két ügyet összekapcsolni szerződésellenes magatartás Ukrajna részéről. 

Már áramot sem kapunk Ukrajnából

Miután nincs megállapodás a magyar-ukrán határon áthúzódó villamosvezeték kapacitásának elosztásáról, Magyarországra áram sem érkezik Ukrajnából. Magyarország éves szinten mintegy 40 terawattóra áramfogyasztásának kevesebb, mint 10 százaléka származik importból, de ennek döntő hányada sem Ukrajna felöl érkezik Magyarországra. Bertalan Zsolt, a Mavir vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy folynak a tárgyalások az ukrán féllel, a NEK Ukrenergoval arról, hogy a 455 megawatt magyar-ukrán határkeresztező kapacitásokat miként és hogyan osszák fel a piaci szereplők között. A vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy a Magyar Energia Hivatal álláspontja szerint amennyiben nem jön létre megállapodás, egyoldalúan kell felosztani ezen a határszakaszon a kapacitást, amire még nem volt példa.

Vég Márton Már áramot sem kapunk Ukrajnából Miután nincs megállapodás a magyar-ukrán határon áthúzódó villamosvezeték kapacitásának elosztásáról, Magyarországra áram sem érkezik Ukrajnából. Magyarország éves szinten mintegy 40 terawattóra áramfogyasztásának kevesebb, mint 10 százaléka származik importból, de ennek döntő hányada sem Ukrajna felöl érkezik Magyarországra. Bertalan Zsolt, a Mavir vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy folynak a tárgyalások az ukrán féllel, a NEK Ukrenergoval arról, hogy a 455 megawatt magyar-ukrán határkeresztező kapacitásokat miként és hogyan osszák fel a piaci szereplők között. A vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy a Magyar Energia Hivatal álláspontja szerint amennyiben nem jön létre megállapodás, egyoldalúan kell felosztani ezen a határszakaszon a kapacitást, amire még nem volt példa. Felkészültek a magyarok Kisegíti a válsághelyzetbe került szlovák villamosenergia-rendszert a Magyar Villamos Művek, amennyiben a Slovenské Electarneigényt tart rá – állapodott meg Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója a szlovák villamos művek vezetőivel. A magyar segítség rövid idejű – 1–24 órás – szállításokat jelenthet, ha a szlovák rendszer egyensúlya valamilyen okból megbomlana. A két ország diszpécserei folyamatos kapcsolatban vannak egymással. Mártha Imre szerint az MVM 100-220 megawatt teljesítményt tud azonnal biztosítani a magyar energiarendszer lehetősége szerint. A vezérigazgató hangsúlyozta: a kisegítés nem befolyásolja a hazai villamos energiaellátást. A szállítást valószínűleg a széntüzelésű Mátrai, Vértesi és jelenleg olajjal üzemelő Csepeli Erőmű többlettermelése biztosítaná. A tárolókból már csütörtökön is csak 43,5 millió köbméter földgázt kellett kivenni, mert az ország gázfogyasztása mindössze 57 millió köbméter volt. Gázvezeték -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!