Hírek

2009.01.15. 19:24

Nem a gyárak a felelősek a szmogriadóért

A zöldtárca szerint nem az olajtüzelésre váltó gyárak felelősek a szmogriadóért. A szilárd tüzelőanyagra – például szénre vagy fára – átálló családi házak ugyanis lényegesen jobban szennyezték a levegőt – mondta Bibók Zsuzsanna, a környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese.

B. V.

Rétvári Bence KDNP-s politikus az üggyel kapcsolatban kifejtette: nemcsak jogilag, morálisan is elfogadhatatlan, hogy Demszky Gábor főpolgármester nevetség tárgyává tette a jogkövető embereket azzal, hogy tesztidőszaknak nevezte a legutóbb elrendelt szmogriadót. „A KDNP szerint a kormány és a főváros egyaránt felelős azért, hogy a szmogriadó kapcsán előkészítetlenül léptették életbe a korlátozó intézkedéseket” – tette hozzá.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint alkotmányos visszásságot okozott, hogy a szmogriadó elrendelését követően a hatóságok nem léptek fel a szabálysértő gépjárművezetőkkel szemben. Ezért az ombudsman hivatalból vizsgálatot indított és megállapította, a jelenleg hatályos jog több módon is lehetővé teszi a szmogriadóban elrendelt forgalomkorlátozás megsértésének szankcionálását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!