Hírek

2009.01.29. 14:00

Módosul a lakásfinanszírozási kormányrendelet

A támogatott lakáshitel kamatának megállapításához az állampapír hozam mellé referenciahozamot vezet be a lakásfinanszírozási kormányrendeletet módosító, csütörtöktől hatályos új rendelet, amely a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg.

BAMA

A támogatott lakáshitelek kamatait mindig az új kibocsátású, 5 éves futamidejű államkötvények hozamaihoz mérik, úgy, hogy a megelőző három hónap hozamainak – fogalommal súlyozott – számtani átlagát veszik alapul. A támogatás új lakásnál ennek a 60, míg használtnál a 40 százaléka. Miután az utóbbi hónapokban – a pénzügyi válság miatt – gyakorlatilag szünetelt az állampapír kibocsátás, februártól nem lehetett volna kamatot rendelni az új támogatott lakáshitelekhez – mondta Csider László, az Önkormányzati Minisztérium főosztályvezetője.

Ezért a kamat megállapításához alternatív megoldást kínál a rendelet, mégpedig az úgynevezett referenciahozamot. Ez a másodlagos piacon kialakult állampapír-hozamokon alapul, és szintén az előző három havi hozam számtani átlaga lesz a támogatott hitel kamatának a kiindulópontja. A referenciahozamot is az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) teszi közzé havonta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!