Hírek

2009.01.23. 18:38

Minden fronton egyeztet Gyurcsány

Továbbb zajlik a kiútkeresés a válságból: pénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gazdasági elelmzőkkel konzultált, majd több bejelentést is tett. A pártok időközben megállapodtak a parlament rendkívüli üléséről.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Gyurcsány gazdasági szakértőkkel folytatott konzultációja után bejelentette: a kabinet figyelembe veszi a Nemzetközi Valutaalap és az EU előrejelzéseit, de azoknál óvatosabban számol. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Az Európai Unió (EU) 1,8 százalékos magyarországi gazdasági recessziós előrejelzésénél is alacsonyabb növekedéssel számol idén a kormány. Gyurcsány Ferenc gazdasági szakértőkkel folytatott konzultációja után bejelentette: a kabinet figyelembe veszi a Nemzetközi Valutaalap és az EU idei és a jövő évre vonatkozó előrejelzéseit, de azoknál óvatosabban számol. Gyurcsány azt is közölte, hogy a napokban hiteles gazdasági és társadalompolitikai programmal áll elő a kormány, előtte azonban egyeztetés-sorozatba kezd. Ennek menetrendje úgy néz ki, hogy szombaton az MSZP választmányával tanácskozik a kormányfő, vasárnap társadalmi partnerekkel, szakmai, érdekképviseleti vezetőkkel, hétfőn közgazdászokkal, majd Sólyom László köztársasági elnökkel találkozik, miközben minisztereivel is egyeztet.

Hogy mit tartalmaz pontosan a parlament január 29-i rendkívüli ülésén ismertetendő kormányzati intézkedési terv, egyelőre nem lehet tudni, de Gyurcsány bejelentése szerint a korábban rögzített 4,5 százalékos infláció helyett annál lényegesen alacsonyabb pénzromlási ütemmel számolják majd át az idei büdzsét. „A kormány a jegybankkal együttműködve azon dolgozik, hogy a forint értékállóságát biztosítsa és elkerülje a gyors, hektikus árfolyammozgásokat” – mondta Gyurcsány.

Bokros reformokat sürget

Hosszú tanulmányban részletezi Bokros Lajos, milyen lépéseket kellene tenni Magyarországnak a válságban. A volt pénzügyminiszter pénteken közzétett írásában a minimálbér adómentességének megszüntetését, az adókedvezmények megnyirbálását, iskola-összevonásokat és az értékalapú ingatlanadó bevezetését javasolja. Véleménye szerint nem az adókulcsok csökkentése, hanem az adózók körének bővítése, illetve az adózás alá vont jövedelem szélesítése a megoldás. Bokros megszüntetné a 13. nyugdíjat és a 13. havi fizetést, a felsőoktatásban bevezetné a tandíjat.

Ezen kívül majdnem teljesen kidolgozta a kormány a lakásgarancia-alap koncepcióját. Erről egyelőre annyit árult el a kormányfő, hogy az állam átmeneti időre beszállna az adós helyett a lakáshitel törlesztésébe, de nem úgy, hogy ezzel „ajándékpénzt” adna a hitelfelvevőnek. A kormányfő ezzel összefüggésben hangsúlyozta: az utóbbi időben nem egy esetben jelentős értékű lakások tulajdona került veszélybe a lakás értékénél lényegesen kisebb tartozás miatt. „Nem csak a lakás veszhet el a család feje fölül, hanem az értékénél lényegesen alacsonyabb áron cserél gazdát a lakás, s ez senkinek sem jó” – mondta a miniszterelnök. Az országgyűlés jövő csütörtökön vitatja meg a kormány javasolt intézkedéseit. Az ülés arra is alkalmat ad, hogy a képviselők megválasszák a Költségvetési Tanács tagjait: Kopits Györgyöt, Török Ádámot és Oblath Gábort.

A Fidesz látszategyeztetésnek tartja a miniszterelnök konzultációit. Az ellenzéki párt frakcióvezetője, Navracsics Tibor – anélkül, hogy a különböző tárgyalások eredményeit megvárta volna – pénteken azt mondta: a kormány továbbra sem képes kezelni a válságot, csak látszategyezetéseket tart, és ilyen jellegűnek tűnik a rendkívüli parlamenti ülés is. Navracsics azt is hozzátette: frakciójuk még gondolkodik, hogy az ülésteremben maradnak-e, vagy kivonulnak Gyurcsány parlamenti felszólalása alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!