Hírek

2009.01.22. 13:39

Mégsem vált megyét Balatonvilágos?

Balatonvilágos képviselő-testülete visszavonta a korábbi, megyeváltást kezdeményező határozatát, ezért a polgármester csütörtöktől lakossági aláírásgyűjtési akcióba kezd, hogy megtarthassák a népszavazást az ügyben.

BAMA

Fekete Barnabás, Balatonvilágos polgármestere az MTI-nek elmondta: a héten tartott önkormányzati testületi ülésen egy hangadó képviselő indítványára 8:2 arányban leszavazták azt a kezdeményezést, amelynek révén népszavazással döntött volna a község arról, hogy a jövőben Veszprém helyett Somogy megyéhez kíván-e tartozni.

A megyeváltás ötlete alapvetően közlekedési, egészségügyi ellátási és közoktatás-szervezési okok miatt vetődött fel. Balatonvilágos ugyanis mára gyakorlatilag összeépült a Somogy megyéhez tartozó Siófokkal. A lakosság többnyire Siófokon intézi az ügyeit, bevásárlásait, a község mégis olyan kistérséghez tartozik, amelynek központja, a 23 kilométerre fekvő Balatonalmádi. "Veszprém megye eddig annyit sem tett a világosiakért, hogy közvetlen járatot biztosítson számukra a kistérségi központjukhoz" - mondta a polgármester, aki az 1392 lelkes település lakosságát járva 200 aláírást szeretne összegyűjteni a népszavazás megtartásához.

Balatonvilágos önkormányzatának az elmúlt évben több tucatnyi, változásban érintett állami, rendészeti, és közigazgatási szerv álláspontját kellett kikérnie ahhoz, hogy a közeljövőben - ha akarja - népszavazást írjanak ki az ügyében.

Nagy Miklós képviselő kifejtette: a megyeváltást nem a lakosság és nem a testület, hanem a polgármester kezdeményezte korábban, amit a testület tavaly tavasszal feltételesen támogatott, indítványozva, hogy vizsgálják meg annak előnyeit és hátrányait. A község iskolája valóban egy siófoki iskola tagintézményeként működik, és az ügyeleti egészségügyi ellátás is Siófokihoz kötődik, de nem karitatív, hanem üzleti alapon - mondta.

Hozzátette, a lakosság nyugodtan járhat továbbra is Siófokra vásárolni, vagy ügyet intézni megyeváltás nélkül is, vagyis előny a változásból nem kovácsolható. Az önkormányzati törvény ugyanakkor szerinte komoly veszélyeket rejthet magában a település jövőjére nézve, mert az egy megyéhez tartozó, összeépült településrészek könnyen leválhatnak egy-egy önkormányzatról.

Ez azt jelenti, hogy megyeváltás esetén Balatonvilágos fejlettebb nyugati része - főleg, ha a Club Aligán ígért ingatlanfejlesztések megvalósulnak több száz ember beköltözésével - könnyen úgy dönthetne, hogy a szomszédos, gazdagabb Siófokhoz csatlakozik, magára hagyva parti rész nélkül a község hátrányosabb helyzetű részét - fogalmazta meg aggályait a képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!