Hírek

2009.01.20. 17:50

Megnyugodhatunk, hozzánk is megérkezett végre a földgáz

Kéthetes szünet után kedd hajnalban újraindult az orosz földgázszállítás Európába, Magyarországra kedden kora délután érkezett meg a gáz Beregdarócnál Ukrajnából.

V.M.

Az orosz Gazprom bejelentette, hogy kedden 348,8 millió köbméter földgázt szállított Európának Ukrajnán át, és további 75 millió köbmétert Ukrajnának. Idén összesen pedig 120 milliárd köbméternyi földgázt szállít európai megrendelőinek és további 40 milliárd köbmétert juttat Kijevnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Kéthetes szünet után kedd hajnalban újraindult az orosz földgázszállítás Európába
[/caption]

„Az Ukrajna gázimportját évek óta közvetítő RoszUkrEnergo nem jut többet földgázhoz sem Oroszországban, sem Közép-Ázsiában” – jelentette ki Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató helyettese. Ez azért fontos, mert RoszUkrEnergo miatt szakadtak meg az orosz-ukrán gáztárgyalások december végén.

„Magyarország jól vizsgázott, jól kezelte a gázellátásban beállt, közel három hétig tartó krízishelyzetet” – mondta Molnár Csaba. Az energiaügyi miniszter hozzátette: kedden hozzávetőleg 10-11 millió köbméter gáz érkezésére számíthatott Magyarország Ukrajna felől, mától pedig várhatóan napi 30-34 millió köbméter, vagyis a szerződéses mennyiség érkezik majd az országba.

A magyarországi földalatti gáztárolókat az eddigi évek gyakorlatának megfelelően a fűtési idény végén töltik fel – közölte Kutas István, az E.ON Földgáz Storage szóvivője. Tudni kell, hogy normál esetben a tárolókból a fűtési idényben vesznek ki gázt és az év többi szakában töltik fel.
Miután január 6-án Ukrajna leállította az orosz földgáz tranzitját Magyarországra, a földalatti tárolókból kivett gáz biztosította a belföldi felhasználás döntő hányadát.

„Emiatt az eredetileg 3,2 milliárd köbméteres kereskedelmi készlet mostanra 2,3 milliárd köbméterre apadt” – hangsúlyozta a szóvivő. Molnár Csaba legutóbb azt közölte, hogy az összesen 500 millió köbméter stratégiai készlet csorbítatlan maradt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!